Catalunya

La població fumadora de Catalunya ha baixat en 250.000 persones en quatre anys

Actualment hi ha a Catalunya 250.000 fumadors menys que el 2002. En percentatge, això vol dir que si fa quatre anys la població fumadora era del 32 per cent, ara ha caigut quatre punts i està fregant el 28 per cent. De l'anàlisi d'aquestes dades, se'n desprèn que cada vegada hi ha més gent que deixa de fumar i també que no hi ha tants joves que comencen. I en tota aquesta evolució s'hi ha notat últimament la influència de la llei antitabac. Segons la Conselleria de Salut, el compliment a les empreses és total i és als locals d'oci on està costant més que es respecti la norma.

Actualitzat

Catalunya té 250.000 fumadors menys que el 2002 i, per primera vegada, s'ha entrat en un cicle de control del tabaquisme i comença a disminuir el consum entre les dones. La consellera de Salut, Marina Geli, ha presentat aquestes dades, que són uns resultats preliminars de 7.300 persones consultades que han participat en l'Enquesta de Salut de l'any 2006, amb motiu de la celebració del Dia Mundial contra el Tabac, que se celebra el pròxim dia 31 i que té com a lema "El tabac: Mortal sota qualsevol forma o disfressa".

Segons aquest treball, a Catalunya s'ha passat d'una població fumadora del 32,1% el 2002 al 27,9% el 2006, cosa que representa una disminució de 4,2 punts, que suposa un 13,1%. El director general de Salut Pública de la Generalitat, Antoni Plasència, ha explicat que el grup de persones de 25 a 34 anys és qui més fuma, hàbit que tenen 38 de cada 100 ciutadans, amb una major proporció d'homes. També ha apuntat que, encara que entre els joves de 15 a 24 anys hi ha més dones addictes al tabac, s'ha notat per primera vegada en els últims deu anys una reducció en el consum. A més, hi ha a Catalunya un 23,4% de la població que es declara exfumadora.

Geli i Plasència han coincidit a assenyalar que en el consum de tabac hi ha una clara relació entre el nivell socioeconòmic i cultural, i que aquesta addicció s'està relegant a les classes menys afavorides i a barris amb menys recursos. En aquest sentit, la consellera Geli ha anunciat la posada en marxa del programa "Salut als barris" per donar suport als col·lectius amb menys recursos, i que preveu fins i tot la cobertura dels tractaments farmacològics que requereixin els fumadors que vulguin deixar de fumar.

En la roda de premsa s'ha presentat també un informe sobre l'impacte ambiental que ha tingut la llei contra el tabac, a partir de mesuraments ambientals de nicotina, i de concentracions de cotinina -un metabòlit de la nicotina que s'usa com a marcador biològic de consum- a la saliva, segons el qual s'ha produït una millora molt significativa de la qualitat de l'aire als centres de treball. Marina Geli ha destacat la importància que ha tingut la llei, ha dit que el seu compliment ha estat altíssim a Catalunya, especialment en l'àmbit laboral, i ha assegurat que ha servit per millorar la salut dels fumadors passius.

Pel contrari, les dades de salut indiquen també que en els locals d'oci en els quals se segueix fumant, com discoteques o pubs, han augmentat un 21% els nivells de nicotina. Geli ha recordat que a partir del setembre els locals de restauració de més de 100 metres hauran de comptar amb espais delimitats per a fumadors, i que el departament no té previst adoptar cap mesura respecte als de mida inferior fins al 2007.

Salut ha dut a terme 3.926 inspeccions en establiments en els quals no es pot fumar i ha obert 456 expedients, encara que només s'han imposat sancions en set casos, sis d'ells forns o pastisseries que a la vegada són cafeteries.

Actualment, 203 centres de primària catalans, que suposen el 70% del total, compten amb programes per deixar de fumar, i en 44 hospitals hi ha professionals de suport, a més de 22 unitats especialitzades en el control del tabac.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut