La població centenària a Catalunya s'ha multiplicat per 14 en 40 anys

La població centenària a Catalunya s'ha multiplicat per 14 en 40 anys

Maria Branyas, de 112 anys, és la persona més vella de Catalunya i la tercera d'Espanya

Actualitzat

La població centenària a Catalunya s'ha multiplicat per 14 en les últimes quatre dècades. S'ha passat de 140 persones el 1981 a les 1.875 persones el 2016, segons les últimes dades publicades per l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat).

Catalunya ocupa la cinquena posició en la llista de països amb més persones centenàries per milió d'habitants. De cada milió de persones al país, 251 tenen més d'un segle de vida. El Japó encapçala el rànquing, amb 512 centenaris. França, amb 318; Itàlia, amb 309, i els Estats Units, amb 252 avis centenaris, segueixen la llista. Catalunya està per sobre de la mitjana de la Unió Europea, amb 223 centenaris per milió d'habitants.

 

El fort creixement de la població centenària, segons l'Idescat, és sostingut en el temps, especialment en les dones, que representen el 83% del total de persones centenàries. L'any 1981 hi havia 110 dones centenàries, mentre que el 2017 ja n'eren 1.600. En el cas dels homes, en el mateix període d'anys, han passat de 30 a 350.

 

Maria Branyas i Joaquim Illas, els més grans

Les persones que encapçalen la llista de persones més longeves a Catalunya són Maria Branyas, de 112 anys, i Joaquim Illas, de 110 anys. Tots dos entren en la categoria de "supercentenaris" de les llistes de longevitat dels rècords Guinness, reservades per als qui passen de les 11 dècades.

 

Branyas va néixer el 4 de març del 1907 a San Francisco, l'any que es va matricular el primer automòbil a Barcelona. Un dels primers records de Branya és el viatge en transatlàntic dels Estats Units cap a Girona, en època de la Primera Guerra Mundial.

Branyas, en una entrevista amb l'ACN, ha explicat parts de la seva vida i ha parlat de com arribar als 112:

"Una vida ordenada, socialment molt agradable i sense excessos."

 

 

Amb 3 fills, 11 nets i 11 besnets, diu que encara té ganes de viure per l'amor als fills. Ella creu que en l'últim segle hi ha hagut un gran canvi, amb molts avenços:

"Un canvi total, amb aspectes molt avançats. Tot ha anat avançant molt, sobretot en la manera de comunicar-se de les persones. Ara és facilíssim i abans era molt difícil."

La persona més longeva de Catalunya també ha opinat sobre la situació política actual a Catalunya, i diu que no li agrada gens:

"No trobo cap polític amb talent. Veig que han de canviar, ha de sortir una persona que sàpiga com va el món i que tingui talent, que de moment no s'ha presentat. Potser està amagat i no vol sortir encara."

Anar al contingut