Barcelona

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca denuncia que un partit ecologista bloqueja la seva ILP sobre la dació

La dació en pagament, l'opció de lliurar l'habitatge al banc per cancel·lar el crèdit hipotecari, ja ha arribat al Congrés dels Diputats. Segons la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), ho ha fet dues vegades, però de moment no tirarà endavant. Aquesta associació denuncia que l'administració ha rebutjat la seva iniciativa legislativa popular (ILP) per demanar la dació. El motiu: ja hi ha una altra ILP presentada pel partit minoritari valencià Verds Ecopacifistes. La PAH acusa aquest partit de ser un grup al servei de la "màfia immobiliària" que ha presentat una iniciativa matussera per bloquejar la dació, ja que el Congrés no admet dues ILPs iguals.

Actualitzat
La mesa del Congrés dels Diputats ha rebutjat en una setmana dues iniciatives legislatives populars (ILP) per a la dació en pagament presentades per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, UGT, CCOO i altres entitats.

Aquesta ILP proposa que amb l'entrega de la vivenda quedi saldat el deute hipotecari de moltes de les famílies que no poden pagar el pis.

El rebuig del Congrés té un motiu: al mes de març, dues setmanes abans que aquesta plataforma presentés la primera iniciativa a tràmit, se'n va presentar una altra de similar.

La llei diu que en una mateixa legislatura no es poden presentar dues ILPs iguals i la mesa del Congrés va rebutjar la presentada per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca(PAH).

Totes les entitats van presentar una altra ILP a l'abril més àmplia, on no només es parlava de la dació del pis sinó de desallotjament i lloguer social. Però aquesta també ha estat rebutjada argumentant que són iniciatives iguals.

Iniciativa de bloqueig

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca assegura al seu web que la iniciativa presentada és una maniobra de bloqueig per evitar que la dació en pagament arribi al Congrés.

La PAH explica que un partit petit valencià, Verds Ecopacifistes, és el responsable de la primer ILP que s'ha presentat al Congrés. L'associació els acusa d'estar al servei de la "màfia immobiliària" i de fer el joc al PSOE i al PP per evitar tirar endavant la dació.

La PAH reacciona així a una informació que publica el diari "Público". El rotatiu explica amb tota mena de detalls que darrere la iniciativa hi ha un advocat relacionat amb constructores valencianes. Assegura que el partit, suposadament ecologista, hauria registrat la ILP amb la intenció d'evitar que ho fessin els moviments ciutadans més actius en aquest front.

La publicació insinua que s'ha presentat abans aquesta iniciativa perquè així no se'n pot presentar una altra d'igual. Mentrestant, el partit Verds Ecopacifistes no ha fet cap mena d'esforç per reunir les signatures que calen.

De moment, tenen de temps per presentar les 500.000 firmes necessàries fins desembre, prorrogable fins al març, just quan hi ha la convocatòria d'eleccions generals. En cas que els comicis s'anticipessin, la ILP podria quedar bloquejada durant la legislatura següent ja que no se'n podria presentar una altra fins que no es resolgués aquesta.

Al Parlament de Catalunya el mateix advocat va presentar una ILP igual però va ser rebutjada.

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i les altres entitats han dit que recolliran igualment les signatures i les portaran al Congrés encara que sigui de manera simbòlica.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut