La plaga del bernat marbrejat, una xinxa asiàtica que ja ha arribat a 130 municipis

El bernat marbrejat no pica ni persones ni animals, però malmet fruites i hortalisses, i amb el fred es refugia a les cases i provoca moltes molèsties

RedaccióActualitzat

El bernat marbrejat, una xinxa exòtica provinent d'Àsia, és un insecte que es va detectar per primer cop el 2016 a Girona i la seva expansió pel territori ha estat molt ràpida. Es tracta d'una plaga que ja s'ha localitzat a més de 130 municipis.

Aquesta espècie invasora es va detectar per primera vegada a Europa el 2007. Es distingeix d'altres bernats autòctons perquè té unes bandes blanques a les antenes. L'insecte no pica les persones ni els animals ni tampoc transmet malalties. S'alimenta principalment de plantes dels parcs i cultius agrícoles i la seva afectació se centra sobretot en arbres fruiters i ornamentals i cultius hortícoles.

 

Aquest insecte resulta molt molest i comporta certa alarma perquè té la particularitat d'hivernar dins les construccions (edificis, magatzems, cases) i els vehicles.

 

Si es veu amenaçat, desprèn una forta i desagradable olor.

En cas de detectar-se en habitatges, es recomana evitar l'ús d'insecticides per la seva poca eficàcia. La millor opció per reduir la seva presència és aspirar-los i submergir-los en aigua.

A Catalunya s'han estès per tot el territori, sobretot a l'entorn de les ciutats i al llarg del litoral.

 

 

Molts municipis han fet una guia per explicar com combatre aquesta plaga:

Preocupació a l'agricultura

La plaga de bernat marbregat (Halyomorpha halys) preocupa molt els agricultors, ja que pot provocar grans danys als cultius. A França i Itàlia, ja ha fet estralls.

Lluís Vila Camps, responsable de la unitat sanitat vegetal de Girona, explica que aquesta xinxa té un aparell bucal que li permet pessigar i xuclar la saba de les fruites i hortalisses i genera un dany en aquesta fruita i en aquesta verdura que fa que perdi el valor comercial.

 

Els tècnics d'Agricultura, l'IRTA i les associacions de defensa vegetal estudien des de fa temps quina és la millor manera de combatre la plaga.

Probablement caldrà una combinació d'estratègies per reduir-ne la població, com ara acabar de tancar els camps amb xarxes als laterals per evitar que entri l'insecte, posar trampes per matar-lo o fins i tot alliberar una espècie de vespa asiàtica que parasita aquesta plaga.

ARXIVAT A:
EcologiaMedi ambientAgricultura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut