Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

La plaga del bernat marbrejat, una xinxa asiàtica que ja ha arribat a 130 municipis

El bernat marbrejat no pica ni persones ni animals, però malmet fruites i hortalisses, i amb el fred es refugia a les cases i provoca moltes molèsties

RedaccióActualitzat

El bernat marbrejat, una xinxa exòtica provinent d'Àsia, és un insecte que es va detectar per primer cop el 2016 a Girona i la seva expansió pel territori ha estat molt ràpida. Es tracta d'una plaga que ja s'ha localitzat a més de 130 municipis.

Aquesta espècie invasora es va detectar per primera vegada a Europa el 2007. Es distingeix d'altres bernats autòctons perquè té unes bandes blanques a les antenes. L'insecte no pica les persones ni els animals ni tampoc transmet malalties. S'alimenta principalment de plantes dels parcs i cultius agrícoles i la seva afectació se centra sobretot en arbres fruiters i ornamentals i cultius hortícoles.

 

Aquest insecte resulta molt molest i comporta certa alarma perquè té la particularitat d'hivernar dins les construccions (edificis, magatzems, cases) i els vehicles.

 

Si es veu amenaçat, desprèn una forta i desagradable olor.

En cas de detectar-se en habitatges, es recomana evitar l'ús d'insecticides per la seva poca eficàcia. La millor opció per reduir la seva presència és aspirar-los i submergir-los en aigua.

A Catalunya s'han estès per tot el territori, sobretot a l'entorn de les ciutats i al llarg del litoral.

 

 

Molts municipis han fet una guia per explicar com combatre aquesta plaga:

Preocupació a l'agricultura

La plaga de bernat marbregat (Halyomorpha halys) preocupa molt els agricultors, ja que pot provocar grans danys als cultius. A França i Itàlia, ja ha fet estralls.

Lluís Vila Camps, responsable de la unitat sanitat vegetal de Girona, explica que aquesta xinxa té un aparell bucal que li permet pessigar i xuclar la saba de les fruites i hortalisses i genera un dany en aquesta fruita i en aquesta verdura que fa que perdi el valor comercial.

 

Els tècnics d'Agricultura, l'IRTA i les associacions de defensa vegetal estudien des de fa temps quina és la millor manera de combatre la plaga.

Probablement caldrà una combinació d'estratègies per reduir-ne la població, com ara acabar de tancar els camps amb xarxes als laterals per evitar que entri l'insecte, posar trampes per matar-lo o fins i tot alliberar una espècie de vespa asiàtica que parasita aquesta plaga.

ARXIVAT A:
EcologiaMedi ambientAgricultura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut