Una dona al llit amb el seu nadó damunt del pit
La placenta actua de barrera contra el coronavirus (EUROPA PRESS/David de Loro)

La placenta actua de barrera i protegeix el fetus de la Covid, segons un estudi

En la recerca hi han participat investigadors del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia, perquè la inflamació generada pel coronavirus és molt semblant a la induïda per alguns tumors

Xavier DuranActualitzat

La placenta protegeix el fetus de la Covid durant l'embaràs, segons un estudi fet a Itàlia amb participació catalana. Això explicaria els pocs casos registrats de transmissió vertical –de mare a fetus- de la infecció.

L'estudi es va fer amb 37 dones embarassades, de les quals 21 havien donat positiu de SARS-CoV-2. Totes van donar a llum durant la primera onada de Covid.

La recerca ha unit especialistes de diverses especialitats i hi han participat els doctors Joan Seoane i Paolo Nuciforo, del VHIO (Vall d'Hebron Institut d'Oncologia), i investigadors del Policlínic de Milà (Ca' Granda Ospedale Maggiore Policlinico) i de l'Institut de Patologia de la Universitat de Basilea, a Suïssa.

S'ha publicat en el Journal of Clinical Investigation.


Cap nadó infectat en els 37 casos

Els casos de transmissió vertical de Covid són pocs, però el procés, tot i inusual, és possible, com mostrava un estudi d'investigadors de la Universitat de Milà, encapçalats per Valeria Savasi, publicat a l'octubre a Nature Communications.

En el treball ara publicat s'hi van incloure 37 dones embarassades, de les quals en 21 casos s'havia confirmat una infecció per SARS-CoV-2 amb una prova PCR.

Totes les dones van donar a llum amb èxit a nounats vius i asimptomàtics excepte en dos casos. Un va ser el d'una pacient que havia donat negatiu, que es va sotmetre a una inducció del part per un avortament espontani terapèutic a causa d'una anomalia cromosòmica.

El segon cas va ser el d'una dona que havia donat positiu i que va donar a llum un nadó amb asfíxia perinatal, que va requerir ventilació mecànica i suplements d'oxigen durant els primers tres dies de vida. També va tenir símptomes neurològics que es van resoldre progressivament després d'un tractament farmacològic.

Aquests problemes no es van deure a què el nadó tingués el coronavirus, sinó a què la placenta no funcionava adequadament degut a la infecció de la mare. Per això, el doctor Paolo Nuciforo extreu aquesta conclusió:

"Gràcies a aquest treball hem pogut constatar que, encara que el virus pot infectar la placenta, en cap cas es va produir una transmissió vertical de la mare al nadó, cosa que apunta que la placenta pot ser una barrera maternoinfantil neonatal eficaç contra el virus, fins i tot en presència d'una infecció greu".

L'estudi també ha permès constatar la necessitat que la placenta tingui una càrrega viral alta perquè es produeixi aquest dany amb implicacions en l'embaràs.

Un dels problemes és, però, que ara mateix no es coneix cap paràmetre clínic o patològic que es pugui relacionar amb aquesta infecció en les embarassades i permeti preveure-ho.

 

Comprendre tant el càncer com la Covid

Però a banda d'aquestes troballes, l'interès de l'estudi també rau en la participació d'oncòlegs. Per realitzar l'anàlisi clínica, morfològica i molecular completa de les placentes s'ha utilitzat la tecnologia que s'aplica per a l'anàlisi molecular dels tumors.

A més, les estratègies utilitzades per les cèl·lules tumorals per escapar-se del sistema immunitari són similars a les utilitzades pel virus i alguns efectes són semblants, com explica el doctor Seoane:

"Hem vist que la inflamació generada pel virus és molt semblant a la induïda per alguns tumors. Si entenem aquest sistema inflamatori, serem capaços de desenvolupar nous tractaments."

Les malalties infeccioses són una gran preocupació per als oncòlegs, perquè els pacients que reben quimioteràpia o immunoteràpia solen ser especialment vulnerables a les infeccions, com la de la SARS-CoV-2.

Per això, estudiar la Covid pot ajudar a prevenir i tractar el càncer, com explica el doctor Nuciforo:

"L'estudi dels bacteris i altres microbis que poblen el nostre cos, el que es coneix com el microbioma, podrà ajudar-nos a entendre millor la predisposició a desenvolupar un càncer i la resposta als tractaments".

Per tant, apunten els autors, el que es descobreixi sobre el SARS-CoV-2 pot ajudar a desenvolupar nous tractaments per al càncer i a l'inrevés, en un exemple de la importància de la recerca multidisciplinària.

ARXIVAT A:
Recerca científicaCovid-19CàncerCoronavirus
Anar al contingut