La central nuclear d'Ascó
La central nuclear d'Ascó
Ascó

La penalització per no tenir magatzem nuclear ja ha costat tres milions d'euros

El cost de no tenir un magatzem temporal centralitzat (MTC) per concentrar els residus nuclears que generen les centrals espanyoles ja és de tres milions d'euros. Des de l'1 de gener l'Estat abona cada dia 60.000 euros a França a canvi de poder emmagatzemar els residus nuclears en instal·lacions franceses. L'executiu espanyol encara no ha anunciat on s'ubicarà l'MTC, que compta amb l'oposició dels parlaments dels tres territoris amb municipis candidats a acollir la instal·lació, Catalunya, el País Valencià i Castella-la Manxa. L'anterior contracte entre França i Espanya va finalitzar el desembre de l'any passat.

Actualitzat
Un cop s'hagi construït l'MTC, França retornarà els residus que ha estat emmagatzemant temporalment i farà una estimació dels costos reals d'haver-los mantingut. L'import total (que el Ministeri d'Indústria defensa que és inferior als 60.000 euros al dia) es restarà de la multa acumulada.

El ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, ja va explicar fa unes setmanes que el govern central no vol imposar el magatzem a cap població, però que "haurà d'actuar" si no s'arriba a un acord sobre la ubicació definitiva "en un termini prudent". Sebastián va admetre que Ascó continua sent una de les opcions.

Ortega, contra el cementiri

La vicepresidenta de l'executiu català, Joana Ortega, va dir divendres a la Fatarella que el posicionament del govern de la Generalitat continua "sent el mateix que el que va tenir el grup de CiU quan es va aprovar la moció al Parlament" i, per tant, rebutja la instal·lació d'un cementiri nuclear al municipi d'Ascó. Hores després d'aquestes declaracions, unes 150 persones es van concentrar davant de la seu de CiU a Móra d'Ebre per exigir a la Generalitat que rebutgi obertament l'MTC.
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut