Una antiga presó a Seül, Corea
De la Xina no hi ha xifres fiables per l'opacitat del govern, però Amnistia calcula que hi ha hagut milers d'execucions (Flickr)

La pena de mort puja fins als 1.153 casos el 2023, la xifra més alta en 8 anys

La Xina, l'Iran i l'Aràbia Saudita encapçalen la llista, amb un augment del 48% d'execucions en el cas del segon

RedaccióActualitzat

Feia gairebé una dècada que no s'arribava a una xifra d'execucions tan alta al món. La pena de mort es va cobrar 1.153 vides el 2023, segons l'informe anual d'Amnistia Internacional que analitza aquesta qüestió. Això significa un augment del 30% respecte al 2022.

Els cinc països amb les xifres més elevades són la Xina, on podrien ser milers; l'Iran, amb 853; l'Aràbia Saudita, amb 172; Somàlia, amb 38, i els Estats Units, amb 24.

De la Xina no hi ha xifres fiables per l'opacitat del govern. A l'Iran, les execucions han augmentat gairebé un 50% en un any i suposen prop del 75% de les morts per aquest motiu a tot el món. S'han penat amb la mort delictes de drogues, robatori o espionatge.

Per Amnistia, el secretisme respecte al nombre d'execucions a la Xina --també a Corea del Nord i el Vietnam, països on l'organització creu que es produeixen execucions de forma generalitzada-- serveix com a indicador que la pena de mort s'utilitza com a eina governamental per exercir el poder i sembrar la por entre la població.

Malgrat les dades, la secretària general d'Amnistia Internacional, Agnès Callamard, s'ha mostrat optimista amb la feina de l'organització per eliminar les execucions a tot el món:

"Els països que segueixen duent a terme execucions estan cada cop més aïllats; la nostra campanya contra aquest càstig abominable funciona i continuarem fins que hàgim acabat amb la pena de mort."


Reducció del nombre de països que l'apliquen

Als Estats Units, el 2023 es va aplicar en cinc estats, i l'organització hi radiografia un retrocés. Hi han executat sis persones més que l'any anterior i també s'ha ajornat la promesa de Joe Biden d'abolir la pena de mort federal.

L'informe també fa especial èmfasi en l'execució del pres Kenneth Smith, al qual l'estat d'Alabama va sentenciar a la pena capital asfixiant-lo amb gas nitrogen. Aquesta va ser la primera vegada a la història que es va utilitzar aquest mètode polèmic en persones.

El reverend Jeff Hood, guia espiritual de Smith, va ser una de les poques persones presents en l'execució. Entrevistat al "Catalunya nit", ha denunciat vehementment aquesta pràctica, que descriu com a "tortura", i exposa que Smith va passar els seus darrers deu minuts de vida patint convulsions.


Tot i que la xifra global d'execucions ha augmentat, el nombre d'estats que van aplicar la pena de mort l'any passat és el més baix mai registrat per Amnistia: són 16. 

Són quatre menys que el 2022, després que Bielorússia, el Japó, Birmània i el Sudan del Sud no n'hagin registrat cap aquest any. A més, el Pakistan i Malàisia han eliminat la pena de mort per alguns delictes, i els Parlaments de Ghana, Kenya, Libèria i Zimbàbue han fet passos cap a l'abolició de la pena de mort. 
 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsIranXinaAràbia SauditaPena de mortAmnistia Internacional
Anar al contingut