Cententars de persones s'han reunit a l'església de Burchardi, a Halberstadt, per presenciar el canvi d'acord
Cententars de persones s'han reunit a l'església de Burchardi, a Halberstadt, per presenciar el canvi d'acord

La peça musical més llarga de la història dura 639 anys i tot just ha canviat d'acord

L'obra, titulada "Organ²/ASLSP", és una peça experimental del compositor d'avantguarda John Cage que s'acabarà d'interpretar el 2640

RedaccióActualitzat

L'església de Burchardi, a Halberstadt, una ciutat alemanya de l'estat de Saxònia-Anhalt, va rebre centenars de persones fa uns dies per presenciar un esdeveniment molt curiós: el canvi d'acord d'una partitura interpretada per un orgue. Però no es tracta d'una composició musical qualsevol. Es tracta d'una peça que, si res ho impedeix, s'acabarà d'interpretar l'any 2640.

L'obra, titulada "Organ²/ASLSP" en referència a les sigles en anglès "As Slow as Possible", que significa "Tan lent com sigui possible", és una peça experimental del compositor d'avantguarda nord-americà John Cage, que va morir el 1992.
 

Un any i mig de silenci per arrencar 

L'orgue va començar oficialment la interpretació de l'obra l'any 2001, però els primers 18 mesos van ser de silenci i les primeres notes no van començar a sentir-se fins al 2003.

L'última vegada que es va experimentar un canvi d'acord va ser fa dos anys, el 5 de febrer del 2022, i el pròxim es produirà el 5 d'agost del 2026, segons explica el lloc web del projecte, on es poden consultar tots els canvis.

Algunes persones, tot i que encara faltin anys perquè es produeixi, ja tenen la seva entrada reservada per a poder veure en directe els següents canvis d'acord.
 

Vuit pàgines de música interpretades durant 639 anys

La partitura està formada per 8 pàgines de música, dissenyades per ser tocades per un piano o a l'orgue, i, tot i que el títol ja indica com ha de ser tocada, la realitat és que l'autor mai no va especificar el tempo exacte.

La peça va estrenar-se l'any 1987, amb una interpretació que "només" va durar 30 minuts, i el 2009 l'organista Diane Luchese va interpretar-la en 14 hores i 56 minuts.

La interpretació actual, molt més llarga que cap de les que s'han fet fins ara i que va néixer d'una trobada de músics i filòsofs després de la mort de Cage, es du a terme amb un orgue mecànic que ha estat creat exclusivament per tocar-la. 

ARXIVAT A:
Música
Anar al contingut