Mirar el mòbil de la parella és una de les formes de control
Un 13% de les adolescents han patit alguna forma de control per part de la parella (iStock)
Catalunya migdia

La parella et mira el mòbil? Les adolescents pateixen el doble de control que els nois

Un estudi constata que "supervisar" el mòbil o limitar les relacions socials solen ser les formes més habituals d'aquest tipus de violència

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Purificació Barceló

Redactora de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en ciència

@pjbarc

Un de cada 10 adolescents entre 14 i 17 anys reconeix haver estat víctima de conductes de control per part de la parella. És el que assegura l'estudi "Violència en les relacions de parella entre adolescents" de l'Observatori Social de la Fundació La Caixa, una recerca pionera a l'Estat, realitzada per tres investigadors de la Universitat de Barcelona i en què han participat més de 4.000 adolescents de tot Espanya.

Segons aquest informe, en la majoria de casos les víctimes són noies. Un 13% assegura haver patit aquest tipus de violència de control, davant el 7% dels nois, gairebé la meitat. Una perspectiva de gènere que, també en aquest cas, cal tenir en compte, com destaca Noemí Pereda, una de les responsables del treball. 

"Les noies han de poder detectar aquest tipus de situacions i desvincular-les del model d'amor romàntic."

Joves fent servir el mòbil (Dean Moriarty / Pixabay)
El control del mòbil de la parella, una forma habitual de violència (Dean Moriarty/Pixabay)

Aquestes situacions de control solen ser accions per limitar o condicionar les relacions socials de la parella. Per exemple, controlant el seu contacte amb amics i familiars o "revisant"  el mòbil o correu electrònic.

Actes que també s'han de considerar conductes violentes, segons aquesta doctora en Psicologia i professora en Victimologia de la UB.

"Moltes vegades es vinculen aquests actes de control amb mostres d'afecte o atenció, però el que fan és limitar la llibertat i són una forma de violència."


Detecció precoç

Els investigadors creuen que és important que els nens i nenes aprenguin a identificar aquests comportaments ja durant les etapes primerenques del seu desenvolupament perquè, quan siguin adolescents, puguin evitar que es consolidin o que, fins i tot, es puguin agreujar.

"Aquestes conductes poden acabar en una escalada cap a situacions de violència molt més greus que seran molt més difícils d'aturar."

La violència de control a la parella és la més predominant entre els joves.

Altres violències en parelles joves

A banda d'aquestes situacions de control, l'estudi també recull altres actes de violència en la parella. El 4,1% dels adolescents enquestats es consideren víctimes d'agressió física (un 3,6% de noies i un 4,5% de nois) i el 4,3% assegura haver patit agressió sexual (el 6,6% de noies i el 2,1% de nois).

Contrasten, en canvi, les dades de perpetració (és a dir, si els adolescents se senten autors d'aquest tipus de conductes). Aquí són les noies les que es reconeixen més controladores (4,2% respecte a l'1,9% dels nois) i més agressores físiques (3,3% respecte a l'1,1% dels nois). Només en els casos d'agressió sexual, els nois (0,9%) es confessen més perpetradors que les noies (0,3%).

ARXIVAT A:
Violència masclistaMasclisme Assetjament sexual 8MAgressió sexual
Anar al contingut