Alberto González Amador i Isabel Díaz Ayuso durant un concert a Madrid al juliol (Europa Press)

La parella d'Ayuso va proposar un pacte de 8 mesos de presó i mig milió d'euros de multa

A través de l'advocat, Alberto González Amador hauria reconegut el delicte fiscal i hauria admès que l'intent de regularització fiscal no l'exonera

Redacció/AgènciesActualitzat

El company sentimental de la presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso va proposar a la Fiscalia assumir 8 mesos de presó i pagar més de mig milió d'euros per evitar el judici per presumpte frau fiscal i falsedat documental.

Tal com han avançat diversos mitjans, la proposta de conformitat penal la va fer arribar el seu advocat i, entre altres coses, recull que Alberto González Amador "accepta íntegrament" l'existència de "dos delictes contra la hisenda pública per l'impost sobre societats del 2020 i 2021" i la seva "autoria" com a administrador únic de la societat.

En el text, la defensa reconeix una quota defraudada de 155.000 euros en l'exercici relatiu al 2020 i de 195.951,49 euros per l'exercici del 2021, fet que es tradueix en 350.951 euros més interessos de demora.

A més de la pena de presó, proposa assumir també "una multa del 40% de la quota defraudada", cosa que elevaria l'import a uns 520.000 euros.

En la sol·licitud també detalla que, tot i que va intentar fer una regularització tributària, l'Agència Estatal d'Administració Tributària (AEAT) el va advertir que aquesta "suposada regularització" no pot "operar com a causa exculpatòria o d'exoneració de responsabilitat", de manera que hi està "completament d'acord".

El text també demana que, ja que "no s'està en cap cas davant d'un delicte agreujat", s'accepti una pena de presó de 4 mesos per cada delicte, a més de "la pèrdua de la possibilitat d'obtenir subvencions o ajuts públics i del dret a gaudir dels beneficis o incentius fiscals o de la Seguretat Social durant el període de 9 mesos".

Així mateix, remarca que la proposta "està condicionada a la suspensió de la pena de presó".
 

La cúpula fiscal rebutja investigar les filtracions

Precisament, la Junta de Fiscals de Sala s'ha reunit aquest dimecres pel conflicte pel frau tributari de González i ha avalat per majoria la decisió de la número dos del Ministeri Públic, María Ángeles Sánchez Conde, de demanar l'arxiu de la querella interposada per la parella d'Ayuso per la suposada filtració de dades de la causa per part de la institució.

Per dinou vots a favor, dotze en contra i una abstenció, la cúpula del Ministeri Fiscal ha considerat que no ha de prosperar la querella esmentada, que es refereix a un comunicat de premsa de la Fiscalia on s'explicava la versió de la institució sobre el presumpte delicte contra la hisenda pública.

El 15 d'abril passat el fiscal general de l'Estat va assumir la "responsabilitat última" de la nota de premsa difosa el 14 de març a què fa referència la querella de la parella de Díaz Ayuso.

"No toleraré que cap fiscal hagi de suportar les conseqüències del funcionament transparent de la nostra institució", va assenyalar Álvaro García Ortiz en una declaració institucional en què va insistir que no podia considerar-se "infringit el deure de reserva" perquè l'objecte de la comunicació era "de domini públic fruit d'indesitjables filtracions".

ARXIVAT A:
JudicialIsabel Díaz Ayuso
Anar al contingut