Estelades en la manifestació de la Diada
Banderes estelades en la manifestació de la Diada
Barcelona

La paraula "estelada", neologisme del 2014

Aquest adjectiu l'han elegit d'entre més de dues-centes propostes rebudes per l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra i l'Institut d'Estudis Catalans

RedaccióActualitzat

El neologisme de més èxit de l'any passat ha estat l'adjectiu "estelada" en l'ús com a substantiu que designa la bandera que simbolitza la independència de Catalunya. L'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) van fer una crida a participar en l'elecció de la paraula nova en català del 2014. Es van rebre més de dues-centes propostes, procedents de tot el domini lingüístic català: Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, el Rosselló, l'Alguer i Andorra. En total, trenta-sis persones van optar per "estelada".

El Diccionari de la Llengua Catalana de l'IEC recull aquest nom amb la definició 'conjunt dels estels del firmament' i també l'adjectiu estelat -ada amb el significat de 'ple d'estels' o 'adornat amb un estel o més d'un', d'on prové la bandera estelada, en què, per conversió, l'adjectiu passa a ser utilitzat com a nom.

Per a seleccionar el neologisme de l'any s'han tingut en compte els criteris de freqüència i d'adequació, i la decisió final l'ha presa una comissió formada per persones de la Secció Filològica de l'IEC i investigadors de l'Observatori de Neologia de la UPF.

Anar al contingut