La paradoxa de Formentera: pionera de la desescalada però sense poder rebre turistes

L'illa balear, com tres més de les Canàries, entra dilluns en la fase 1 del desconfinament

Margalida SolivellasActualitzat

Formentera entrarà dilluns en la fase 1 de la desescalada, com les illes canàries d'El Hierro, La Gomera i La Graciosa. La paradoxa d'aquests territoris aïllats és que podran obrir comerços, hotels i terrasses, però a no hi podrà arribar la clientela habitual, els turistes.

Petits comerços, bars i restaurants estaran limitats a un terç de l'aforament. Els hotels, també, però no tendran clientela. Entre els habitants de l'illa, tot i l'alleujament, hi ha moltes prevencions:

"Igual és massa prompte, massa aviat. Crec que, a més, com que ses mesures venen molt centralitzades, seria convenient que ses comunitats tenguessin veu aquí."

 

"Jo, de moment, el dia 4 encara no crec que surti. Millor a casa i, quan això ja hagi evolucionat una miqueta més, potser sí que surto. El dia 4, la birreta me la faig a casa."


Molts de negocis esperaran per obrir en fases més avançades. Josep Antoni Tur ha tengut obert perquè té l'estanc i el forn del centre de Sant Francesc, i subministra a molts negocis.

"De moment, naltros només hem tengut confirmació d'un restaurant d'aquí, familiar, que han dit que ells obririen sa terrasseta. És petitet, podran tenir una taula o dos taules, però a dins hi haurà ell, es seu pare i sa mare."

El més complicat, el sector turístic. De moment, restringides les arribades. Ho tendran més fàcil els apartaments, segons considera l'hoteler Juanma Costa:

"Tenen sa pròpia cuina dins s'apartament. D'alguna forma els converteix en independents. Sa gent es pot sentir més segura dins apartaments que no a un hotel."

L'obertura de dilluns suposarà també incrementar les mesures de control sanitari al port de la Savina.

Menorca i Eivissa també demanen entrar en aquesta fase 1, sempre que hi hagi protocols clars i no es perdin les prestacions a treballadors, empresaris i autònoms.

ARXIVAT A:
Estat d'alarmaCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut