La plaça dels Àngels, al Raval, on hi ha ubicat el MACBA (ACN/Blanca Blai)

La nova plaça dels Àngels de Barcelona vol posar fi al "monopoli" dels skaters

L'Ajuntament de Barcelona presenta el projecte de reforma per transformar aquesta plaça davant del MACBA en un espai amb nous usos ciutadans

La nova plaça dels Àngels, al barri del Raval de Barcelona, serà una realitat el 2027. La transformació començarà el pròxim mes de juny. Ho ha explicat aquest dilluns l'alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, en una compareixença al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona.

La nova plaça prevista, amb arbres i zones de joc infantil, qüestiona l'actual ús intensiu que en fan els skaters, així com els botellots dels caps de setmana. Es tracta, doncs, d'un projecte que, incorporant nous equipaments, pretén fomentar nous usos ciutadans i, segons el consistori, acabar amb el "monopoli" dels patinadors.

L'espai públic sumarà, per exemple, una nova terrassa mirador en el nou espai del MACBA, que estarà oberta a l'ús ciutadà.


Collboni ha explicat que amb la reformulació dels espais públics es busca adaptar places dures a una ciutat que ha d'afrontar el canvi climàtic i requereix més espais verds, ombres i aprofitament d'aigua.


Ampliació del MACBA i un nou CAP

A més, la remodelació de la plaça s'inclou l'ampliació del MACBA, projectada per l'estudi H Arquitectes, i que havia generat l'oposició d'una part dels veïns de la zona.

La remodelació pivota sobre la reformulació del sòcol de l'edifici actual per guanyar un espai de més de 1.100 metres quadrats. El nou edifici del MACBA al Convent dels Àngels comptarà amb 2.110 metres quadrats de noves sales i 349 metres quadrats al mirador.

Després dels últims impediments en el finançament de l'ampliació del MACBA ja solucionats, l'Ajuntament té previst enllestir la tramitació urbanística per a l'ampliació del MACBA, amb l'aprovació del Pla Especial Integral i de Millora Urbana necessari. Amb aquest tràmit, es podria licitar obres al juny i començar a construir el mes de novembre d'enguany els nous espais. L'operació tindrà una inversió de 16,26 milions d'euros.

Una imatge virtual de com serà la nova plaça (3Cat)

També suposarà la creació del nou centre d'assistència primària (CAP Raval Nord). Aquest s'ubicarà a l'antiga capella de la Misericòrdia, un centre reclamat des del 2007 pels veïns del barri.

L'espai tindrà 2.500 metres quadrats i una inversió de 13 milions d'euros. Està previst que l'equipament sanitari entre en funcionament el primer trimestre de 2026. El nou cap haurà d'atendre a una població de referència de 22.500 habitants, tenint en compte la població actual i la futura.

 

ARXIVAT A:
Urbanisme Ajuntament de Barcelona
Anar al contingut