Aprovada la "nova normalitat" a què ens haurem d'acostumar després de l'estat d'alarma

El decret aprovat aquest dimarts pel Consell de Ministres estableix les condicions de la vida ciutadana i l'organització de les competències després de la fase 3 i l'estat d'alarma

RedaccióActualitzat

La "nova normalitat" serà una realitat fins que el govern espanyol en declari l'acabament "de forma motivada" i "havent escoltat les comunitats autònomes" en el Consell Interterritorial de Salut, prèvia emissió d'un informe favorable per part del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries.

Així ho ha explicat aquest migida el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que ha aprovat el reial decret que estableix les mesures que presidiran la vida ciutadana quan acabi l'estat d'alarma i l'organització de les competències entre l'estat i les comunitats autònomes.

Preguntat, precisament, sobre el conflicte de competències apuntat per algunes formacions com el PNB o ERC, que acusaven el govern espanyol de voler recentralitzar, el ministre Illa ha assegurat que "mai hi ha hagut cap pretensió d'envair competències" i ha explicat que s'ha suprimit algun aspecte de l'esborrany de decret avançat divendres "perquè generava confusió".


Multes de 100 euros per no dur mascareta

Quant a les informacions pràctiques sobre com s'organitzarà la vida pública a partir del moment que se superi la fase 3 i última de la desescalada, -que el govern preveu que serà a partir del 21 de juny, coincidint amb el final de l'estat d'alarma, Illa ha reiterat les mesures ja conegudes i vigents en molts casos, com l'obligatorietat de l'ús de la mascareta -tret d'algunes excepcions- quan no es pugui garantir la distància interpersonal d'1,5 metres i el manteniment de les mesures de prevenció ja vigents en centres treballs, establiments comercials, etc.

Aquesta obligació és per a persones majors de 6 anys en tots els espais tancats d'ús públic i en els espais oberts sempre que no es pugui mantenir la distància mínima de seguretat d'un metre i mig.

També serà obligatori portar-ne al transport públic i al transport aeri, marítim i ferroviari, així com al vehicle privat si no hi van membres que conviuen al mateix domicili.

 

Salvador Illa, ministre de Sanitat, aquest dimarts en roda de premsa a La Moncloa (EFE/J.J.Guillén)


Les persones que no utilitzin mascareta en un entorn o unes circumstàncies en què es consideri obligatori podran ser multades amb multes de fins a 100 euros.

Les residències tindran l'obligació de coordinar-se amb un centre sanitari i han de tenir plans de contingència en cas de detectar-se un brot de Covid-19.

En l'àmbit del transport públic, el decret de la nova normalitat estableix l'obligatorietat, per part de les empreses que funcionen amb reserva prèvia de seient, de conservar les llistes de passatgers durant quatre setmanes, per poder fer un seguiment de contactes en cas de donar positiu una persona que hagi viatjat.

El decret, com ja feia l'esborrany, declara la Covid-19 com una malaltia de declaració obligatòria urgent. Això suposa que s'ha de facilitar a l'autoritat de salut pública competent tota la informació necessària pel seguiment i la vigilància epidemiològica del virus. S'ha de fer sempre que es requereixi, fins i tot aportant les dades necessàries per "identificar una persona".

L'obligació afecta totes les administracions públiques i tots els centres públics o privats que en depenguin, especialment els serveis sanitaris.

Això vol dir que els serveis de salut de les comunitats autònomes, que tenen competència sobre el seu territori, han d'assegurar els nivells d'assistència, en especial l'assistència privada, i han de fer tests PCR a qualsevol cas sospitós d'haver-se infectat de Covid-19.


Suport del PNB i de Cs

El PNB havia estat el primer a anunciar un acord amb el govern espanyol per donar suport a la convalidació del decret quan passi el tràmit del Congrés.

 

 

Els nacionalistes bascos defensen que amb aquest acord s'ha aconseguit salvaguardar l'autogovern basc i s'han esvaït els dubtes sobre una possible recentralització o invasió competencial.

Aquest dimarts, Ciutadans (Cs) també ha fet públic el seu suport al decret. La formació taronja estava en converses amb el govern espanyol i, igual que va fer el PNB, va votar sí a la sisena i última pròrroga de l'estat d'alarma.

 

 

En un missatge a les xarxes socials, el diputat Edmundo Bal ha assegurat que han treballat per millorar el decret mentre "altres" -en el que sembla una clara referència al PP- "no han aportat res".


Consell de Ministres presencial

El Consell de Ministres d'aquest dimarts ha estat el primer en moltes setmanes que s'ha celebrat de manera presencial amb tots els responsables dels diferents ministeris asseguts al voltant d'una mateixa taula. Això no passava des de l'entrada en vigor de l'estat d'alarma, el 14 de març.

 

Primera reunió presencial del Consell de Ministres des de l'estat d'alarma (EFE/Moncloa/Borja Puig de la Bellacasa)


Per poder fer la reunió respectant les distàncies de seguretat, el govern s'ha reunit a la sala Barceló de la Moncloa, més àmplia que la utilitzada habitualment.

ARXIVAT A:
DesescaladaCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut