Clara Busoms de Noir Blanc mostra el kit per fer la degustació en línia en una imatge feta a Lluçà el 24 de febrer del 2021 (horitzontal)
Clara Busoms de Noir Blanc mostra el kit per fer la degustació en línia en una imatge feta a Lluçà el 24 de febrer del 2021 (horitzontal)

La nova edició del Trufforum de Vic incorpora els tastos en línia per donar a conèixer el producte

ACN Lluçà.-La pandèmia ha obligat a redefinir la Festa de la Tòfona i la Gastronomia de Vic, el Trufforum, que per primera vegada incorporarà els tastos en línia entre les activitats programades. Així, els participants que s'hagin inscrit prèviament rebran a les seves llars els productes, que podran degustar mentre, a través de les pantalles, amplien els seus coneixements sobre la tòfona. "Evidentment el contacte directe sempre és millor, però la idea és acostar-los malgrat tot el món de la tòfona", reconeix Clara Busoms, copropietària de l'empresa d'elaborats amb tòfona Noir et Blanc, encarregats de dos dels tastos virtuals. La fira, que enguany és 100% virtual, es perllongarà fins diumenge.

Tot i el format en línia, el Trufforum manté la seva essència de promoure l'ús de la tòfona a la cuina de casa per tal de desmitificar aquest producte i apropar-lo, cada vegada més, al consumidor final. Per aquesta raó, explica la copropietària de Noir et Blanc, Clara Busoms, s'ha optat perquè, en el cas dels tastos, siguin en grup reduït. En el seu cas protagonitzaran dos sopar-tastos, divendres i dissabte, on la tòfona serà el producte estrella. Encara hi ha places disponibles.Un cop els interessats s'inscriuen, reben un kit per poder fer la degustació, on hi ha vins, tres elaborats i una tòfona negra."El que més ens agrada és explicar i resoldre dubtes i especialment que aprenguin a diferenciar-la en els elaborats", explica Busoms, que aclareix que les activitats estan especialment pensades tant per persones amb coneixements previs com pels que s'inicien. I entre les curiositats que es donaran a conèixer hi ha una de les claus: la conservació. Un dels errors més comuns és deixar-la a la nevera sense comptar que, des que s'ha tret de la terra, va perdent propietats amb el pas dels dies. Una tòfona distintiva de la Catalunya CentralTot i que la producció de tòfona a la Catalunya Central va a la baixa, es tracta d'un dels territoris on és més preuada pel seu fort component aromàtic. "Potser no té un negra tan intens que la d'altres zones però l'aroma destaca per sobre de les altres", afegeix. Busoms i el seu home se'n dediquen a la producció i l'elaboració des del 2007. Els seus elaborats posen l'accent en com aquest producte natural és capaç de potenciar el gust de la resta d'ingredients. Segons Busoms, una de les particularitats de la tòfona és que es pot fer servir en molts plats, ja sigui dolç i salat, perquè hi ha "infinitats de possibilitats". De fet, la restauració d'Osona Cuina i de Catalunya l'apliquen en molts plats. El flam d'ou i la ceba caramel·litzada són dos dels productes que elaboren a la seva empresa i que tenen molt bona sortida. Activitats per a totes les edatsEl Trufforum virtual de 2021 comptarà amb activitats per a tots els perfils. Del cartell destaca un 'Recorregut gastronòmic per Catalunya' de la mà de cuiners com Quim Casellas (restaurant Casamar, Llafranc), Rafel Múria (restaurant Quatre Molins, Cornudella de Montsant) o Eduard Aliberch (restaurant Cal Jutge, d'Orís). A més, hi haurà altres activitats com els tallers d'anàlisis sensorials; tallers per infants; o reportatges sobre la cerca de tòfones i la plantació. El programa el completarà el 'Seminari Científic: Avenços en el coneixement de la tòfona i la tubericultura', amb ponències destinades al sector més professional. A més, per aquesta edició, s'ha triat l'osonenc Nandu Jubany com a ambaixador.

Anar al contingut