L'astronauta Frank Rubio amb els tomàquets cultivats a la nau

La NASA resol el misteri del tomàquet cultivat en una nau espacial i perdut durant 8 mesos

En un primer moment es va acusar l'astronauta Francisco Rubio, que l'havia fet créixer, d'haver-se'l menjat

Actualitzat

Passa a totes les cases. Coses delicioses que desapareixen de la nevera o de l'armari sense trobar-ne el culpable.

Aquesta situació la va viure la tripulació de l'Estació Espacial Internacional quan va desaparèixer ara fa vuit mesos un tomàquet cultivat en microgravetat.

Fins ara l'equip havia assenyalat sense cap dubte l'astronauta nord-americà Francisco Rubio, que, de fet, és qui l'havia cultivat, però ell sempre ho va negar. Aquí es pot veure el moment de la collita:

Quan Rubio va tornar a la Terra, després de 371 dies a l'espai, fins i tot ho va mencionar en una sessió informativa. Va lamentar la pèrdua del tomàquet i es va mostrar preocupat davant la possibilitat que li quedés, per sempre més, l'etiqueta de lladre de tomàquets.

Però el temps li ha acabat donant la raó. Ara s'ha trobat el petit exemplar de 2,5 centímetres de diàmetre, segons van informar els set membres de la tripulació durant una retransmissió en directe aquesta setmana:

"El nostre bon amic Frank Rubio ha estat culpat des de fa molt de temps per haver-se menjat el tomàquet, però el podem exonerar. Hem trobat el tomàquet."

Tot plegat sense detallar on s'ha trobat ni quin és l'estat d'aquest tomàquet cultivat en òrbita, però fent gala de les bromes internes fins i tot a l'Estació Espacial Internacional.

Un hortet a bord

El tomàquet perdut --i retrobat-- es va conrear en el marc d'un experiment de cultiu de diversos vegetals per a amanides amb l'objectiu d'avançar en el coneixement de com mantenir els astronautes durant les llargues missions a l'espai.

En l'experiment s'avalua la viabilitat del cultiu, els efectes que tenen els vols espacials sobre els conreus que passen per diferents condicions de llum. A més, els astronautes també tasten el gust dels aliments i es fa una enquesta per saber si la interacció amb les plantes ajuda en l'estat d'ànim dels navegants.

Però aquest hortet espacial de moment aporta pocs fruits. El famós tomàquet que va cultivar l'astronauta Rubio va ser un dels dotze tomàquets que van créixer i madurar amb èxit. Una xifra molt diferent de la de la Terra, on un experiment paral·lel ha aconseguit 100 tomàquets.

ARXIVAT A:
NASA
Anar al contingut