Imatge d'arxiu del cantant de reggeaton, Pitbull.
Acords senzills, instruments comuns i volum fort, recepta d'èxit
Barcelona

La música cada cop té menys paraules i menys notes, segons un estudi del CSIC

Un estudi apunta que les cançons actuals són cada cop més previsibles, tenen menys paraules i menys notes comparades amb les melodies de fa mig segle.

RedaccióActualitzat
A la música actual li falta creativitat. És la principal conclusió que s'extreu d'un estudi del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) que certifica que les cançons actuals cada vegada són més previsible, amb menys paraules i notes.

L'estudi, publicat a la revista "Scientific Reports", ha analitzat 464.411 cançons de diferents estils entre els anys 1995 i 2010 i ha detectat que les melodies més recents tendeixen a assemblar-se més entre elles.

A més, les transicions entre els grups de notes han disminuït de forma contínua durant els últims 55 anys. Així, les melodies tendeixen a ser cada vegada més homogènies i amb menys sonoritats.

El director del treball i investigador de l'Institut d'Investigació en Intel·ligència Artificial del CSIC, Joan Serrà, explica que els grups de notes són com les paraules d'un text, de manera que és com si cada cop hi hagués menys paraules diferents.

Serrà argumenta que ara, donada una nota musical, és "relativament més fàcil" predir quina serà la següent. A més, les cançons més recents també presenten una menor diversitat de timbres i tendeixen a interpretar-se amb els mateixos instruments.

Més volum

L'estudi destaca també que una de les tendències actuals és l'augment gradual del volum en què es graven les cançons.

Serrà assegura que l'estudi ha pogut provar de forma empírica tots aquests paràmetres. Per això, afirma que té una recepta teòrica per crear cançons que sonin modernes i actuals: "Els canvis d'acords senzills, els instruments comuns i el volum fort són els ingredients de la música actual". Serrà afegeix que "fer aquests canvis sobre cançons antigues pot fer que sonin a noves".

L'investigador apunta que aquest procés d'homogeneïtzació podria deure's a les modes, ja que observa una tendència a seguir la música del corrent dominant.

16 anys escoltant música

Els investigadors han escoltat molta música. El CSCI comptabilitza que seria l'equivalent a 16 anys de dedicació completa d'una persona, ja que cada cançó dura uns quatre minuts i s'havien d'escoltar quatre cops.

En l'estudi han participat experts de la Universitat de Barcelona (UB), del Centre d'Estudis Matemàtics de Bellaterra i de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).
Anar al contingut