Palma

La marea verda en suport a la vaga indefinida dels mestres contra el decret de trilingüsime de Bauzá supera totes les previsions

Milers de persones es manifesten a diverses ciutats per dir "no" al decret de trilingüisme del govern Bauzá. El verd pren el carrer en un compromís sense precedents a les Illes. A Palma, la manifestació ha estat històrica.

RedaccióActualitzat
No es recorda una mobilització igual a les Illes. La manifestació contra el TIL, el polèmic decret del trilingüisme del govern Bauzá, ha col.lapsat el centre de Palma. Milers de persones han participat en la protesta, que han encapçalat els docents, amb el suport de les associacions de pares i mares, també a Menorca, Eivissa i Formentera, en un fet sense precedents.

A les sis de la tarda, la plaça d'Espanya de Mallorca, els seus accessos i els carrers del voltant estaven col·lapsats. La marea verda contra el decret de trilingüisme del govern Bauzá ha obligat la policia municipal a tallar carrers que no estaven previstos. Per donar suport a l'Assemblea de Mestres de les illes Balears, diverses associacions de pares i mares han contractat fins a dos-cents autocars que han servit per traslladar unes deu mil persones de diversos indrets fins a la capital. A la capçalera, gent anònima per visualitzar que és la societat civil la que demana una educació de qualitat i la immersió lingüística en català. També exigeixen al govern del PP que tingui en compte aquesta gran mobilització.

Sindicats, docents, pares i mares d'alumnes han format part d'una mobilització espectacular, una veritable marea verda, que els organitzadors ja havien augurat com la més gran de la història de les Illes. Només a Palma s'hi esperaven 50.000 persones, però la convocatòria ha superat totes les previsions i s'ha convertit en una reivindicació sense precedents. Els recomptes per intentar obtenir un nombre aproximat d'assistents han anat creixent al llarg de la tarda. Segons la Societat Balear de Matemàtiques, el nombre d'assistents ha estat, com a mínim, de 90.000. El cas és que les imatges, que parlen per si soles, han mostrat com una immensa catifa verda ha ocupat la totalitat de la plaça Espanya de Palma i dels carrers dels voltants.  Els organitzadors han assenyalat que el d'avui ha estat "un dia històric, la major manifestació de la democràcia a les Balears".

"El govern, o es posa histèric, o es posa a negociar"

El secretari general de l'STEI, Biel Caldentey, ha explicat als mitjans de comunicació a la plaça de la Reina que aquest dia ha estat "tan històric que el govern, o es posa histèric o es posa a negociar". Caldentey també ha assenyalat que aquest dilluns, quan la Conselleria es torni a reunir amb la taula de negociació, "només" voldran "tres respostes a tres preguntes: retirada del TIL, retirada de la llei de símbols i retirada dels expedients disciplinaris dels directors de Maó", ha explicat. "Si no, ha continuat el sindicalista, volem propostes concretes amb capacitat de negociació, no es pot perdre el temps, que no sigui un covard". "Si els queda un gram d'intel·ligència, han de rectificar quan la part més sana de la societat surt al carrer a demanar millor educació i diàleg", ha afegit.


Poca estona després de començar la manifestació de Palma també ha començat la de Maó, que igualment ha tenyit de verd els carrers del centre de la capital de Menorca. Aproximadament a la mateixa hora, centenars de manifestants començaven a caminar pel mateix motiu a Eivissa.

Aquesta iniciativa ha tingut lloc després que la Conselleria d'Educació i els sindicats STEI, CCOO i l'Assemblea de Docents no hagin arribat a un acord sobre l'aplicació del decret del trilingüisme, el TIL, després de diversos dies de negociació i en el marc d'una vaga indefinida de docents que ja fa deu dies que dura.

També a la capital catalana s'ha fet una concentració de suport als docents illencs, que no afluixen. Centenars de representants de la comunitat educativa, dels sindicats i dels partits polítics s'han aplegat a la plaça de Sant Jaume de Barcelona per rebutjar el model trilingüe del govern Bauzá.

Dilluns, nova reunió

Demà dilluns, una nova oportunitat. Govern i sindicats es tornaran a reunir per intentar desbloquejar la situació. De moment, però, els mestres poden continuar la vaga gràcies, en part, a iniciatives com la "caixa de resistència", que ha recollit més de 200.000 euros.

La protesta es pot seguir a les xarxes socials amb l'etiqueta #29sTotsSomDocents i #TotsSomDocents.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut