Dos joves asseguts en un banc (Pixabay)
Dos joves asseguts en un banc

La majoria de trastorns mentals apareixen als 14 anys, segons un estudi d'abast mundial

Encapçalat per investigadors de l'IDIBAPS i altres centres, qüestiona el pas brusc de l'atenció en salut mental infantil a l'adulta

Xavier DuranActualitzat

Els 14 anys és l'edat en què comencen més trastorns mentals, segons un estudi encapçalat per investigadors de l'IDIBAPS, la Universitat de Pàdua i el King's College de Londres.

Es tracta d'una metaanàlisi amb dades de 192 estudis epidemiològics que inclouen, en total, 708.561 pacients dels cinc continents. L'objectiu és determinar l'edat en què se solen iniciar els diferents trastorns mentals. S'ha publicat a la revista Molecular Psychiatry.

Tal com indiquen els autors, les persones amb trastorns mentals tenen una esperança de vida entre 10 i 15 anys menor que la població general. A més, aquests trastorns són una de les causes principals de discapacitat.

La prevenció i les intervencions en els estadis inicials del trastorn poden arribar a corregir-los o a pal·liar alguns dels seus efectes. I si bé, segons els investigadors, aquestes intervencions es poden aplicar al llarg de tota la vida, els beneficis són màxims quan s'apliquen a gent jove en el moment en què es manifesta el trastorn.

Malauradament, afegeixen, no estan ben establertes les edats en què comencen a manifestar-se aquests trastorns, cosa que seria un gran avantatge, com explica Joaquim Raduà, un dels autors principals de l'estudi i cap del grup de recerca Imatge dels trastorns relacionats amb l'estat d'ànim i l'ansietat de l'IDIBAPS:

"Si fóssim capaços de detectar a temps qualsevol canvi que avisi d'un possible trastorn mental, potser podríem corregir-lo i aconseguir que el cervell maduri d'una forma sana, prevenint l'aparició del trastorn."

Els investigadors van combinar per primera vegada tota la informació sobre l'edat d'inici de trastorns mentals dels estudis epidemiològics que s'havien publicat.

D'aquesta forma, es va aconseguir una mostra de més de 700.000 persones dels cinc continents. El procés va ser complex, com explica el doctor Raduà:

"Les anàlisis no van ser fàcils, ja que cada trastorn segueix un patró atípic i únic, pel que vam haver de crear nous algoritmes de meta-anàlisi i els ordinadors van passar-se setmanes o mesos calculant".

Finalment, van poder constatar que l'edat en què comencen més trastorns mentals és als 14 anys, una època en què el cervell està experimentant uns canvis maduratius importants.


Qüestiona la divisió actual de la salut mental als 18 anys

Però una altra conclusió important de l'estudi és que la majoria dels trastorns mentals van apareixent de forma ininterrompuda durant els primers 25 anys de vida i, per tant, no es poden dividir els trastorns entre uns que es donen a la infància i uns altres que es donen a l'edat adulta.

Això qüestiona la divisió actual de la salut mental entre dispositius per a menors de 18 anys i dispositius per a més grans de 18 anys, com valora Raduà:

"Per a moltes persones, l'atenció es veu fragmentada amb la majoria d'edat. Per això ens preguntem si no seria millor adequar els dispositius de salut mental a les edats d'inici dels diferents trastorns. Sabem que l'edat d'inici no és l'únic factor a tenir en compte, però aquest estudi posa la pregunta sobre la taula".

L'article proporciona l'anomenada edat mitjana d'aparició de diversos trastorns, és a dir, l'edat abans de la qual apareixen la meitat dels casos i l'altra meitat després.

Els trastorns amb l'edat mitjana més baixa són la fòbia o ansietat per separació, els vuit anys, i el trastorn de l'espectre autista, on se situa en els nou.

En el primer cas, cal destacar que un 25% dels casos apareixen abans dels cinc anys i un altre 25% dels casos després dels 17 anys. Per al trastorn d'espectre autista, un 25% dels casos també sorgeixen abans dels cinc anys i un altre 25% ho fa passats els 14 anys.

En canvi, l'edat mitjana en què han aparegut el 50% dels casos de psicosis agudes i transitòries són els 35 anys. En aquest trastorn, un 25% dels casos es produeix abans dels 27 anys i un altre 25% després dels 45.

Un altre trastorn amb edat mitjana elevada és la depressió, als 30 anys, però amb un 25% de casos abans dels 21 anys i un 25% després dels 44.

També té aquesta edat mitjana el trastorn per estrès posttraumàtic. Per al trastorn d'ansietat generalitzada són els 32 anys i per al trastorn bipolar els 33.

A l'extrem contrari se situen el trastorn per dèficit d'atenció per hiperactivitat (TDAH), amb 12 anys, l'ansietat social, als 13 anys de mitjana, l'anorèxia nerviosa, als 17, i la bulímia nerviosa, als 18.

Altres trastorns esmentats a l'estudi, amb l'edat mitjana entre parèntesis, són el trastorn obsessiu-compulsiu (19), el trastorn per afartament (20), el trastorn associat al consum de cànnabis (22), l'esquizofrènia (25), el trastorn de pànic (26) i el trastorn per abús d'alcohol (27).

Per al conjunt dels trastorns, en un terç dels individus comença abans dels 14 anys. Als 18 anys ja s'ha iniciat en vora la meitat dels individus (48,4%) i als 25 anys el 62,5% de les persones amb trastorn mental ja n'han manifestat símptomes.

ARXIVAT A:
SalutRecerca científicaSalut Mental
Anar al contingut