L'àrea metropolitana de Barcelona serà com una gran comarca.
L'àrea metropolitana de Barcelona serà com una gran comarca.
Barcelona

La llei de governs locals preveu la desaparició de la comarca del Barcelonès i donar més poder a l'àrea metropolitana

Una de les novetats de la llei de governs locals és que desapareixerà la comarca del Barcelonès i, de retruc, el consell comarcal. Els municipis que en formen part passaran a l'àrea metropolitana. També s'hi integraran pobles o ciutats propers que formen part d'altres comarques.

Televisió de CatalunyaActualitzat
Una de les grans novetats de la llei de governs locals és que desapareixerà la comarca del Barcelonès i, de retruc, el consell comarcal.

Els municipis que en formen part passaran a l'Àrea Metropolitana. També s'hi integraran pobles o ciutats propers que formen part d'altres comarques.

El manteniment de les rondes és una de les poques competències que té actualment el Consell Comarcal del Barcelonès. Una bona part dels serveis dels municipis de l'àrea metropolitana fa molts anys que es gestionen conjuntament; en alguns casos, fins i tot des de l'època de la dictadura. El cas més evident és el dels transports. Per això, la desaparició de la comarca del Barcelonès era un fet esperat i demanat, perquè el seu consell comarcal duplica estructures amb l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

Però l'àrea metropolitana és molt més gran que la comarca del Barcelonès i agafa una part del Baix Llobregat, el Vallès Occidental i el Maresme. De fet, dels 36 municipis que la formen, només 5 són del Barcelonès. Seran els municipis de fora d'aquesta comarca els que notaran més els canvis, perquè deixaran de formar part del seu consell comarcal i quan mancomunin serveis ho faran amb l'Àrea Metropolitana. És a dir, que, Montgat i Tiana geogràficament seguiran sent del Maresme, però gestionaran els serveis comuns amb Barcelona. O Sant Cugat, que, tot i seguir sent del Vallès, dependrà administrativament de l'àrea metropolitana. I en el cas del Baix Llobregat, encara tindrà més efectes, perquè la major part dels municipis de la comarca, inclosa la capital, deixaran de formar part del seu consell comarcal.

Aquesta llei, doncs, comporta canvis importants en la manera de gestionar els municipis, a més de significar la desaparició del Barcelonès, la comarca més petita de Catalunya, però la més poblada.
Anar al contingut