Europa tomba la norma que obliga a declarar a Hisenda el patrimoni a l'estranger

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea conclou que les restriccions a la lliure circulació de capitals que imposa la legislació espanyola són desproporcionades

Actualitzat

La justícia europea ha tombat la norma d'Hisenda que obliga a declarar els béns a l'estranger, l'anomenat "model 720", perquè considera "desproporcionat" el sistema de sancions que imposa. Segons el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), les sancions van en contra de la lliure circulació de capitals de la Unió Europea.

La Comissió Europea ja es va pronunciar en contra de la norma l'any 2015, i va acudir als tribunals l'any 2019 per obligar Espanya a rectificar; considera que les multes són massa altes, i que les sancions haurien de prescriure.

 

Un model aprovat el pitjor any de la crisi

El model 720 es va aprovar l'any 2012 de la mà del ministre d'Hisenda del Partit Popular, Cristóbal Montoro. L'objectiu era posar al descobert propietats o diners que els contribuents estiguessin amagant fora d'Espanya.

El 2012 va ser el pitjor any de tota la crisi financera, i el llavors ministre d'Hisenda va explorar totes les vies per augmentar la recaptació. Primer amb l'amnistia fiscal i, després, obligant els contribuents a declarar aquests béns que tenien a l'estranger per valor de més de 50.000 euros. 

Cristóbal Montoro ho va defensar dient que era "una regularització fiscal necessària, perquè es necessitava portar més recursos a l'hisenda pública i s'havia fet en altres ocasions a Espanya.

La norma obliga els contribuents a notificar a Hisenda les propietats, comptes bancaris o actius financers que tinguin a l'estranger, i estableix que si no s'informa amb temps i forma, es pagaran les corresponents sancions, que són molt elevades.

El president d'Economistes i Assessors Fiscals d'Espanya, Valentí Pich, diu que va ser un éxit de recaptació i de regularització:

"Perquè es van posar unes sancions desproporcionades, i tothom n'era conscient. Es van passar de frenada."

 

Sancions desproporcionades que no prescriuen

I això és precisament el que ha portat el Tribunal de Justícia de la Unió Europea a declarar aquesta normativa contrària al dret de la Unió. Segons el TJUE, "l'acumulació de multes pot comportar que, en molts casos, la quantitat de diners que deu el contribuent superi el 100% del valor del seu patrimoni a l'estranger", i això és desproporcionat.

El TJUE també diu que entén que s'hagi de lluitar contra el frau fiscal i l'evasió de capitals, però que s'ha de respectar el dret dels contribuents a acollir-se a la prescripció.

L'advocat de la Unió Europea ja va ser molt crític amb aquesta normativa, i qui més qui menys esperava una sentència contra la regulació espanyola.

Però fins ara la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, mirava cap a un altre costat i, fins avui, ha mantingut la norma tal com la va dissenyar el seu predecessor.

 

S'obre la porta de les reclamacions

Això obre la porta a reclamacions de qui va pagar; i segons confirma a TV3 la defensa de la família Pujol, pensen demanar els 1,7 milions que van pagar el 2014.

Encara que s'hagin de tornar les sancions, els milions d'euros declarats en patrimoni a l'estranger ja formen part de la base de dades d'Hisenda, que durant els últims anys ha reforçat per aquesta via el control de patrimonis i rendes.

La sentència no entra a aclarir si els contribuents perjudicats per la norma poden reclamar la devolució de les multes. Teòricament, ara Espanya hauria d'adaptar la norma al dictamen europeu; si no ho fa, s'exposa a multes per part de Brussel·les.

 

Hisenda respon

Encara hi ha molts dubtes sobre les conseqüències que tindrà a la pràctica la sentència europea. Però la ministra d'Hisenda ja ha dit que si que rectificaran la norma tenint en compte el que ha dit el Tribunal de Luxemburg.

Montero també ha dit que calculen haver de retornar uns 230 milions d'euros als contribuents. La majoria sancionats durant l'època del govern del PP. També manté que durant els 3 anys de govern socialistes no havien aplicat gairebé sancions, veient venir la possible sentència.

Des del ministeri també volen deixar clar que el model 720 encara és vigent en total per uns 60.000 contribuents espanyols que declaren béns a l'estranger. Maria Jesús Montero diu que el mantindran, però que certificaran tot el que demana Luxemburg:

Reformularem de forma ràpida, un cop llegim amb deteniment la lletra petita, els aspectes que s'han de corregir. Es tracta d'una declaració informativa, que segueix vigent, però el que se subjecta a revisió son els plaços de prescripció i la quantia de les sancions en cas que el contribuent no compleixi.

 

 

ARXIVAT A:
Frau fiscal
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut