El TJUE afegeix que no cal que la feina amb pantalles sigui la causa directa de la deficiència visual (iStock)

Un treballador té dret que l'empresa li pagui les ulleres, segons la justícia europea

La sentència del TJUE crea jurisprudència, però no implica que a partir d'ara totes les empreses comencin a pagar ulleres als treballadors de forma automàtica

RedaccióActualitzat

Els empresaris han de facilitar als treballadors ulleres o lents de contacte graduades per a la feina sempre que els reconeixements mèdics demostrin que ho necessiten. És el que ha resolt el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), responent a una qüestió prejudicial plantejada per un tribunal de Romania, que té sobre la taula el cas d'un treballador a qui l'empresa es va negar a pagar els més de 500 euros que es va gastar en unes ulleres per treballar.

El TJUE afegeix que no cal que la feina amb pantalles sigui la causa directa de la deficiència visual.

Aquesta sentència, emesa a finals de desembre de l'any passat, no implica que a partir d'ara totes les empreses comencin a pagar ulleres als treballadors de forma automàtica. El que fa és crear una jurisprudència que reconeix aquest dret als treballadors. Ara està en mans dels estats incorporar-la o no a la seva legislació laboral.

En qualsevol cas, la resolució obre la porta a les persones que es trobin en aquesta situació a portar la seva empresa als tribunals per reclamar aquest dret. La decisió, recorden al text, "correspon exclusivament al jutge nacional que porta el litigi".

L'empresa pot entregar unes ulleres o pagar-ne unes al treballador (Pexels/Karolina Grabowska)

El TJUE també apunta que, per assumir el cost de les ulleres o lentilles, l'empresa pot entregar-les directament al treballador o pagar-li les despeses que hagi hagut de fer. En cap cas, diu la justícia europea, es pot fer mitjançant l'abonament d'un complement salarial de caràcter general.

A més, la sentència, que el que fa és interpretar la normativa de salut europea en feines amb pantalles de visualització, conclou que quan parla de "dispositius correctors especials" s'hi inclouen les ulleres graduades que serveixen per corregir i prevenir trastorns de la vista relacionats amb una feina que requereix l'ús de pantalles.

ARXIVAT A:
Drets laboralsTJUE
Anar al contingut