La Junta Electoral no permet que Correus vagi a les residències a recollir vots el 14F
Un ofici religiós en una residència de gent gran, fa dues setmanes a Solsona (ACN)

La Junta Electoral no permet que Correus vagi a les residències a recollir vots el 14F

Argimon assegura que el 14F el 85% dels residents ja tindran posades les dues dosis de vacunes i podran sortir amb garanties

RedaccióActualitzat

La Junta Electoral Central, la JEC, ha denegat aquest dijous que personal de Correus pugui anar a les residències de gent gran per recollir els vots dels residents.

Aquesta és la resposta negativa a la petició de la Generalitat per evitar que hagin de sortir per anar als col·legis electorals per votar en les eleccions autonòmiques del 14F.

Tres persones d'edat avançada fent una activitat a la residència on viuen, aquest dimarts a Solsona (ACN)


Les dificultats de la proximitat

Segons la JEC, la negativa té motivacions jurídiques, com ara que no està previst a la legislació, però també de calendari:

"La proximitat del dia de la votació dificulta en extrem la possibilitat d'adoptar ara una mesura d'aquesta naturalesa."

Un altre dels motius de la JEC és la possibilitat de "risc en la mediatització del seu vot", és a dir, que les persones que els han d'ajudar amb les paperetes puguin manipular-les.

Com a alternativa, l'organisme electoral recorda que, amb una autorització notarial o consular, poden delegar el vot en una persona de confiança.

La JEC aprofita per demanar a la Generalitat que li detalli com podran anar a votar els residents, sobretot després de la suspensió de les sortides decretada el 14 de gener.

No està regulat

La demanda l'havia fet la Generalitat la setmana passada, i adduïa el precedent de les eleccions presidencials a Portugal del diumenge 25 de gener, en què es va fer així.

Segons Ismael Peña-López, director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals, eren conscients que la legislació no ho contemplava, però ha assegurat que tampoc la vulnera:

"Creiem que no se salta cap llei, sinó que és una cosa que no estava regulada, i li vam dir que com a tribunal que és de temes electorals, considera interpretar la llei de forma favorable al ciutadà. No el facis moure perquè no pot i, a més, li hem recomanat que no ho faci"

 

Segons el secretari general de Salut, Marc Ramentol, caldrà buscar la manera que els residents puguin exercir el vot de manera segura:

"Amb el que tenim haurem de trobar el millor sistema, el que ofereixi més garanties sanitàries, però que permeti que la població de les residències que vulgui votar ho pugui fer."

85% vacunats amb 2 dosis

Per la seva banda, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha animat als residents a votar per correu amb el sistema habitual.

Entrevistat al programa Els matins de TV3, Argimon ha ironitzat sobre la decisió de la JEC, però també ha dit que la immensa majoria ja tindran la protecció de la vacuna:

"Sempre ens ho posen fàcil, però aquí també hem de tenir un bri d'esperança. És a dir, esperem que per aquestes dates ja tindrem més del 85% de les persones residents amb 2 dosis. Per tant, des d'aquest punt de vista les sortides són diferents al que podria ser fa 3 setmanes enrere, per posar un exemple."

 

Argimon ha assegurat que el dia de les eleccions n'hi haurà bona part que ja hauran passat 7 dies des de la segona dosi, que és quan l'eficàcia de la vacuna ja és plena.


Els protocols i les excepcions

La petició que Correus anés a buscar els vots dels residents l'havien feta els mateixos responsables de les residències.

Montserrat Falguera, de la Federació d'Entitats d'Assistència a la Tercera Edat, reclama que els donin garanties que anar a votar serà segur:

"El dia 14 podem passar-nos per alt tots els protocols que tenim perquè és una excepció, doncs que algú ens ho digui per escrit si és una excepció, i si no que ens dotin de mitjans o que algú rumiï de quina manera ho podem fer perquè nosaltres ens ho creiem aixòlo dels protocols"

 


Pendents de les directrius

Des del Departament de Salut encara no els han fet arribar cap directriu sobre què han de fer amb els residents que surtin a votar, sols o amb familiars.

La recomanació és que les persones vulnerables vagin a votar entre les 9 i les 12 del migdia, però en el cas dels residents després caldria desinfectar la roba.

També la cadira de rodes o caminador els que en portin, a més de separar-los en unitats de convivència reduïda i vigilar si tenen algun símptoma.

 
ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2021Coronavirus Covid-19Residències gent gran
Anar al contingut