La jubilació anticipada s'ampliarà a les feines que acumulen més baixes i accidents

El ministeri establirà un llistat de feines que requereixin esforç físic o psíquic on els treballadors acumulin més baixes, accidents laborals o mortalitat que el general dels treballadors

El Ministeri de Seguretat Social està treballant amb sindicats i patronals per definir quines professions podrien beneficiar-se de la jubilació anticipada.

La norma s'ha de reformar i, segons la ministra d'Inclusió i Seguretat Social, Elma Saiz -que avui ha estat al programa "Els matins" de TV3-, hi podrien entrar col·lectius com el de les dones que netegen en hotels o els camioners
 

Professions amb més baixes i accidents

La ministra reconeix que algunes feines exigeixen esforç físic i, sovint, els treballadors acumulen accidents i baixes llargues, i que seria bo que es poguessin jubilar anticipadament sense penalització.

No ha concretat ni feines ni sectors; el que ha confirmat és que s'està treballant amb sindicats i empresaris per determinar qui s'hi podria acollir:

"És important determinar de manera objectiva en quines professions poden donar-se les condicions per avançar la jubilació anticipada."


A quines professions afecta

Entre els exemples que ha posat la ministra és la feina de les treballadores del mar a Galícia, les mariscadores. I és que amb l'edat de jubilació als 67 anys, col·lectius com el de les cambreres de pis també consideren que se'ls farà difícil arribar-hi. Per això, els sindicats ho han posat sobre la taula en la negociació.

Però, a més de la penositat en les feines, algunes també acumulen accidents mortals, com els transportistes, determinades feines de la construcció i, fins i tot, la pagesia.

Un edifici en construcció a Barcelona
Un edifici en construcció a Barcelona (ACN/Miquel Vera)

S'apujaran les cotitzacions

Són part dels indicadors que es faran servir per acabar de fer el llistat definitiu. I això també tindrà una derivada, les professions que es puguin acollir a la jubilació anticipada hauran de cotitzar més a la Seguretat Social.

Pujaran els coeficients de cotització a empresaris i treballadors per poder compensar el cost que aquestes jubilacions anticipades tindran per a la caixa de la Seguretat Social.

Un sistema que s'ha quedat "obsolet"

El ministeri establirà, d'acord amb empresaris i sindicats, un llistat de feines que requereixin esforç físic o psíquic on els treballadors acumulin més baixes, accidents laborals o mortalitat que el general dels treballadors. 

En el grup de treball hi haurà representants del Ministeri d'Inclusió, el de Transformació Digital i Funció Pública, Inspecció de Treball, empresaris i sindicats.

És una actualització d'uns procediments que "han quedat obsolets", expliquen des del ministeri, que proposarà aplicar fórmules per comparar determinats col·lectius professionals amb els segments equivalents de la població general de treballadors. 
 

Professions amb jubilació anticipada

Actualment, hi ha vuit professions que poden anticipar la jubilació sense penalització a partir dels 52 anys.

Es tracta dels miners, el personal de vol especialitzat en feines aèries (mecànics, operadors de fotografia aèria, operadors de càmera, etc.), treballadors ferroviaris, artistes, toreros, bombers de les administracions públiques, l'Ertzaintza i els policies locals.

 

ARXIVAT A:
Drets laborals
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut