Una pancarta en contra de les retallades en la concentració a Barcelona
Les plataformes ciutadanes i els sindicats escalfen motors de cara a l'1 de Maig.
Barcelona

La indignació contra les retallades en sanitat i educació torna a prendre el carrer arreu de l'estat

Nova jornada de protesta arreu de l'estat espanyol contra les retallades, especialment en l'àmbit de l'educació i la sanitat. Quan falten només dos dies per a la jornada de l'1 de Maig, diverses plataformes amb el suport dels sindicats majoritaris han convocat els ciutadans a concentracions en una cinquantena de poblacions per denunciar l'actual política de retallades dels diferents governs. A Barcelona, centenars de persones s'han acostat a la plaça de Sant Jaume.

RedaccióActualitzat
Les principals ciutats de la península han repetit mobilització contra les retallades. La Plataforma Social en Defensa de l'Estat del Benestar i els Serveis Públics ha convocat manifestacions en una cinquantena de localitats per exigir al govern espanyol que els ajustos econòmics no passin factura a la sanitat ni a l'educació.

A Barcelona, centenars de persones s'han concentrat a la plaça de Sant Jaume a les dotze del migdia per fer sentir la seva indignació. Sota el lema "En defensa de l'estat del benestar social i dels serveis públics", els manifestants han defensat la sanitat i l'educació públiques com un sector "generador d'ocupació, estratègic i de valor afegit". Durant la protesta, els concentrats han carregat contra les noves retallades anunciades pel govern espanyol.

Els concentrats han criticat el copagament farmacèutic, la restricció amb les targetes sanitàries per als estrangers sense papers, l'augment de la ràtio a les aules o l'encariment de les taxes universitàries. A la protesta han assistit entitats socials, els sindicats UGT i Comissions Obreres i representants del PSC, Iniciativa i Esquerra Republicana.

55 ciutats en protesta

Com a Barcelona, també hi ha hagut concentracions i actes de protesta a 55 ciutats de l'estat espanyol. A Madrid, els manifestants han recorregut els principals carrers de la ciutat darrere d'una pancarta amb un lema ben explícit: "Amb la sanitat i l'educació no s'hi juga". A banda del mig centenar d'organitzacions socials que formen part de la plataforma organitzadora, també hi han participat el secretari d'Organització del PSOE, Óscar López, i el coordinador general d'Esquerra Unida, Cayo Lara.

Aquesta és la primera resposta a les mesures urgents aprovades pel govern de Mariano Rajoy per estalviar-se 10.000 milions d'euros amb ajustos en educació, l'ampliació del copagament dels medicaments i la retirada de la targeta sanitària als immigrants en situació irregular.

La plataforma convocant està integrada per una cinquantena d'organitzacions socials, entre les quals, els sindicats UGT i CCOO. Les associacions reclamen que les actuacions per sortir de la crisi econòmica no es basin a retallar la despesa social mitjançant la reducció de les prestacions.

Les marxes han escalfat l'ambient dos dies abans de la festivitat de l'1 de Maig, Dia del Treball.


Anar al contingut