Gent amb mascareta al passeig dels Anglesos de Niça
Gent amb mascareta al passeig dels Anglesos de Niça (Reuters/Éric Gaillard)

La incidència de la Covid cau a tot el món, però els experts demanen mantenir l'alerta

La falta de vacunes als països en desenvolupament o la possible relaxació de mesures protectores, factors que podrien revertir la tendència

El nombre de casos de Covid-19 i de morts per aquesta malaltia a tot el món continua baixant, però això no significa que la pandèmia estigui superada o que la tendència no pugui revertir.

Les dades corresponen a l'informe setmanal de la l'OMS, que en data 16 de febrer assenyalava això:

"El nombre global de nous casos registrats continua baixant, amb 2,7 milions de casos nous la darrera setmana, un declivi de 500.000  casos nous menys en comparació amb la setmana anterior. El nombre de morts registrades també va caure, amb 81.000 noves morts la setmana passada, una disminució del 10% respecte a la setmana anterior."

Són dades positives, però que no han de conduir a decisions precipitades, com indica al 324.cat Daniel López Codina, investigador del BIOCOMSC de la UPC, perquè encara hi ha massa incerteses:

"La baixada està associada, d'una banda, a les mesures que s'estan prenent a tots els països, però atès que encara hi ha una gran part de la població susceptible, podem perfectament patir un altre canvi de tendència. Simplement rebaixant les mesures podem patir un nou creixement. Els efectes de la proliferació (inevitable) de variants més contagioses és una amenaça real."

Segons l'informe de l'OMS, en els cinc països que van registrar el nombre més elevat de casos nous, aquests van disminuir. Però si al Regne Unit i als Estats Units la disminució va ser, respectivament, del 27 i del 21%, al Brasil va ser del 3%. Entremig es troben Rússia, amb un 11%, i França, amb un 6%.

També hi ha regions on les dades, si bé són positives, poden no correspondre a la realitat.

Una dona passa vora un cartell, a Johannesburg, que qualifica la nova variant de cop a l'esperança de les vacunes (Reuters/Sumaya Hisham)


Així, segons l'OMS, l'Àfrica va registrar 68.000 nous casos i 2.500 morts, que significa una disminució del 20 i el 21%, respectivament, comparat amb la setmana anterior. Es tracta de la quarta setmana consecutiva en què casos i morts baixen.

Però un estudi recent publicat al British Medical Journal, elaborat per un equip que encapçala Lawrence Mwananyanda, de l'Escola de Salut Pública de la Universitat de Boston i de Right To Care -una entitat sense ànim de lucre que té com objectiu enfortir el sector públic de salut a Zàmbia-, assenyala que el nombre de casos i de morts està subestimat.

Els autors van fer un estudi a l'hospital universitari de Lusaka, per on passen el 80% dels morts que hi ha a la capital. I van observar que un 19% dels morts donaven positiu per Covid. I que al juliol eren el 31%.

La seva conclusió és que el baix nombre de casos i de morts per Covid en el continent es deu, almenys en gran part, a manca de tests. Tot i que la majoria dels morts, segons la revisió de l'historial clínic, ja presentaven símptomes, no se'ls feia la prova.

Christopher Gill, professor de l'Escola de Salut Pública de la Universitat de Boston i coautor de l'article, creu que els resultats tenen implicacions per a les decisions que es prenguin a nivell mundial:

"Només acabarem amb la pandèmia de Covid-19 si assegurem un accés equitatiu a la vacuna. Sense la imatge completa de la difusió de la Covid-19 a l'Àfrica, serà impossible assegurar que les vacunes arribin a la gent i als llocs on més es necessiten."

La necessitat que la vacuna arribi a tothom, no només per raons ètiques sinó també pràctiques, és el que destaquen en un comentari publicat a The Lancet un grup de científics encapçalats per David Skegg, de la Universitat d'Otago, a Nova Zelanda.

Els autors exposen possibles escenaris de futur i d'entrada assenyalen que l'evolució de la pandèmia dependrà de molts factors: el comportament dels ciutadans, les decisions del govern, el progrés en vacunes i en tractaments i l'impacte de futures zoonosis -pas d'agents infecciosos d'animals a persones-, entre d'altres coses.

Sobre les vacunes, diuen això:

"Fins que no s'assoleixin alts nivells de protecció per la vacuna arreu del món, seria catastròfic que es relaxessin mesures com portar mascareta, el distanciament físic i la higiene de mans."

 

Per tot això, creuen que cal mantenir estratègies a llarg termini, perquè encara hi ha moltes incerteses. Per exemple, diuen, si caldrà revacunar de Covid i amb quins intervals de temps o si les vacunes seran eficients contra noves variants:

"Amb aquestes incerteses, no hauríem d'assumir que els progressos recents en diagnòstics, vacunes i tractaments acabaran amb la pandèmia."

Pels autors, hi ha diversos escenaris de futur. En l'extrem optimista, les vacunes funcionaran contra totes les variants, incloses les que vagin sorgint, i el control de casos es farà a tot el món i de forma coordinada. Però fins i tot amb col·laboració internacional això es trigaria a assolir.

En l'extrem oposat, l'escenari més pessimista considera que les variants aniran sorgint i s'escaparan a l'efecte de les vacunes i que només els països més rics podran fabricar-ne per a campanyes de revacunació.

Entre tots dos, hi ha múltiples escenaris intermedis.

Els autors expliquen que l'International Science Council (ISC) ha creat un panel de vigilància que en 6 o 8 mesos farà públic un informe sobre els possibles escenaris dels propers 3-5 anys i les decisions que haurien de prendre governs, entitats i ciutadans de tot el món.

Mentre es defineixen aquests escenaris i es resolen algunes incerteses, diversos estudis mostren evolucions positives però que oscil·len en el temps.

Una sanitària es prepara per vacunar l'antic ministre de Salut de Palestina Jawad Tibi (Reuters/Mohammed Salem)


Així, una metaanàlisi -anàlisi de molts estudis- publicada a Anaesthesia, revista de l'Associació d'Anestesistes de la Gran Bretanya i Irlanda, mostra que la mortalitat per Covid a les UCI ha anat baixant des de l'inici de la pandèmia però que la velocitat de reducció ha disminuït.

L'estudi ha estat liderat per Tim Cook, de la Universitat de Bristol. En un article anterior havien constatat que la mortalitat per Covid havia disminuït, a les UCI d'Europa, Nord-amèrica i la Xina, des d'un 60% al març fins a un 42% al maig.

El nou article, que també inclou dades de l'Orient Mitjà, el sud d'Àsia i Austràlia, es basa en 52 estudis que inclouen 43.128 pacients. Mostra que la mortalitat fins a l'octubre ha seguit baixant, però només fins a un 36%.

Això fa comentar als autors que la situació millora, però a un ritme molt més lent.

Pels investigadors, les dades s'han aconseguit gràcies a estudis que han establert quins medicaments funcionen i quins no i a millores en la teràpia amb oxigen o en els tractaments dels coàguls en els malalts.

Com que les dades només arriben a l'octubre, els investigadors fan èmfasi en el fet que calen més estudis per conèixer l'efecte de les noves variants.

Totes aquestes dades mostren que hi ha una tendència positiva, les darreres setmanes, en nombre de casos i de morts, però també moltes incerteses com per cantar victòria de manera precipitada o per relaxar mesures.

Per això, Daniel López Codina demana prudència:

"El missatge ha de ser de paciència. Encara hem d'allargar l'esforç de vigilància. En especial, crec que seria el moment de missatges per recordar als joves que ells tenen un rol epidemiològic molt important, que han de seguir sent responsables quan no són a les escoles i instituts."

 

 

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Vacunes
Anar al contingut