Mavis Paterson Twitter.com@MavisCycle
La "iaia Mave" fents els últims quilòmetres de la seva fita acompanyad (Twitter.com@MavisCycle)

La "iaia Mave" fa la volta a Escòcia en bicicleta per superar la mort de tres fills

Mavis Paterson, de 85 anys, va perdre tres fills adults en quatre anys i, amb aquesta iniciativa, recull diners contra el càncer

RedaccióActualitzat

Després de perdre els seus tres fills en només quatre anys, Mavis Paterson es va aferrar als pedals de la seva bicicleta més que mai per afrontar un "dol inimaginable". 

"Quan van morir els meus fills no sabia què fer, però el ciclisme m'ha ajudat molt. Quan vaig amb bicicleta, no penso tant en ells. Això m'ajuda molt perquè el dolor és insuportable."

"Granny Mave", o la "iaia Mave," com es coneix afectuosament aquesta escocesa de Galloway, va afrontar el repte de fer la volta a Escòcia en bicicleta, i als 85 anys, ha recorregut 1.600 quilòmetres en un mes.

Va sortir de Mull of Galloway, la punta més al sud d'Escòcia, el 28 d'abril, i el 29 de maig hi tornava a arribar després d'un mes fent etapes d'entre 50 i 80 quilòmetres al dia.  

I ho ha fet en memòria dels seus tres fills, que va perdre entre el 2012 i el 2016, quan tenien 40 anys. El seu fill Sandy va morir d'un atac de cor el 2012, la seva filla Katie, de pneumònia viral el 2013, i el seu fill Bob va morir en un accident el 2016.

"Si no tingués la meva bicicleta, i això és terrible dir-ho, crec que no voldria viure", ha dit en una entrevista CNN Sport. "La meva filla em va dir una vegada --perquè un dels seus amics havia mort--: 'Oh mare, imagina't perdre un fill'. I no t'ho pots imaginar", diu la Mave.

Així que es va refugiar en la bicicleta i els reptes que ja havia fet abans per recaptar diners per una associació contra el càncer, com una teràpia. 

"No puc seguir vivint la meva vida pensant en ells tot el temps. Hi penso molt, però he d'afrontar la vida, així que els reptes em són de gran ajuda. L'últim que vaig fer va ser meravellós perquè em va treure els nens de la ment". 

Potser no és la teràpia més recomanable per superar el dol a totes les persones de la seva edat, però és la seva manera.  

"Quan vaig en bicicleta, estic molt contenta i fins i tot puc cantar i gaudir."

 


Reptes per recollir diners contra el càncer

No es pot afrontar un repte com aquest d'un dia per l'altre. La Mavis Paterson va aprendre a anar en bicicleta a 6 anys, però el seu esport van ser les maratons i mitges maratons fins als 50 anys, que per problemes als genolls, el va canviar per la bicicleta.

Mave va començar a donar suport a l'associació contra càncer Macmillan Cancer Support després que la seva mare Cathy i la seva germana petita Sandra morissin de càncer. Durant 20 anys ha recaptat fons per a l'organització i des del 2008 es va plantejar els primers reptes.

Durant 4 mesos va recórrer el Canadà amb la seva bicicleta, una part del viatge el va fer en solitari. A la província de Saskatchewan, Paterson recorda en una entrevista a la BBC "quilòmetres i quilòmetres de carreteres i camps sense res" i "tot i que estava sola, mai em vaig sentir sola... parlava amb la meva bicicleta i feia broma de tot plegat", explica.

Havia fet demostracions de ràpel o curses de 24 hores de resistència ciclista. També va recórrer Amèrica i va pujar al Kilimanjaro a l'Àfrica en bicicleta.

El 2019, la mort dels seus fills la va empènyer a recórrer el país. La Mave es va convertir en la dona més gran a recórrer en bicicleta la llargada de Gran Bretanya, 1.540 quilòmetres des de Land's End, el punt més al nord, fins a John O'Groats, al sud. En aquest recorregut "la Iaia Mave" va recaptar més de 86.000 euros per a l'entitat benèfica,  i entrat al llibre Guinness dels rècords mundials.

"Estic sorpresa de la generositat de la gent. Quan vaig amb la bicicleta penso perquè ho estic fent i estic molt contenta de poder donar-los diners així", diu la Mave, que amb la volta a Escòcia ha superat l'objectiu inicial d'aconseguir 35.000 euros, recaptant-ne més de 80.000.

1.600 quilòmetres i un aniversari

Durant el recorregut per Escòcia, la "Iaia Mave" s'ha llevat d'hora per complir amb el pla de fer 50 o 80 quilòmetres cada dia. L'entrenament previ ha estat dur: sortir 5 o 6 dies a la setmana tant si plou com si fa vent o fred. Segons la Mave, no n'hi ha prou amb la voluntat, sinó que cal constància i convicció: "Quan tinguis la meva edat, si no entrenes i creus que pots fer una cosa, no pots", diu.

L'esforç ha estat dur i el temps impredictible al llarg del camí que la Mave ha fet acompanyada d'una amiga que la seguia en una furgoneta càmper.

I també ha comptat amb el suport i la força de moltes persones que l'han seguida i li han donat ànims. "Un suport fantàstic" diu, de ciclistes que l'han pedalat amb ella durant estones o dies.

"Molts d'ells tenen tot l'equip de ciclisme, de licra, i tacs als pedals... jo no tinc res d'aquestes coses. Tinc pedals normals, si portes tacs estaria caient de la bicicleta tota l'estona."

Tampoc vol saber res de les bicicletes elèctriques que l'ajudin a les pujades més difícils: "No, no, no vull una bicicleta que faci tota la feina. Vull fer l'esforç de pujar als turons, de manera que quan arribi al cim digui: Ei, ho he fet". 

Un dels temors de la Mave era que hagués hagut d'abandonar o que l'entusiasme d'algun animador la fes caure. "No em toqueu el manillar. L'última vegada que algú ho va fer gairebé vaig caure de la bicicleta", avisava a la BBC abans d'iniciar el viatge.

Durant el camí, també, va celebrar el seu 85è aniversari. Va ser dies abans de l'arribada, el 25 maig, quan passava per la ciutat de Moffat, on l'esperava una festa amb pastís per bufar les espelmes.


Però el millor l'esperava a l'arribada.
 

L'abraçada d'un net i una copa de merlot

El suport constant que va rebre la Mavis durant la seva volta a Escòcia va culminar amb la multitud que es va reunir a la meta esperant per animar-la. Però Mavis explica amb emoció quan es va trobar amb William, un dels seus 3 nets. 

"I al mig de (la multitud), vaig veure un dels meus nets, que fa 1,90. El vaig veure i vaig córrer cap a ell i va ser molt emocionant", va dir.

I el que també l'esperava per celebrar el seu èxit és una copa de merlot.

"Ha estat difícil per a mi, però ho he aconseguit i la gent diu: "Oh, ets forta", i no sé d'on ve la força. M'ho pregunten i no ho sé. M'hi enfronto, i la meva bicicleta m'ajuda i tinc amics meravellosos", reconeix.

La Mave és feliç de servir d'inspiració per a altres persones: "Si ho pot fer aquesta vella també ho puc fer jo", diu amb ironia.

La seva fita li ha valgut el premi Pride of Britain (Orgull de Gran Bretanya) que concedeix el diari Daily Mirror's i el epartament d'Innovació del Regne Unit, que es lliura en una gala aquest diumenge a Londres. Un premi que es concedeix als "herois desconeguts" per "celebrar els èxits de persones realment notables que fan del món un lloc millor". 

Paterson és una celebritat al seu país, i té la intenció d'embarcar-se en més reptes de resistència i recaptació de fons en el futur que impliquin continuar pedalant en memòria dels seus fills.

 

ARXIVAT A:
CàncerRegne UnitEscòcia
Anar al contingut