En les economies avançades, al voltant d'un 60% dels llocs de treball poden veure's afectats per la IA
En les economies avançades, al voltant d'un 60% dels llocs de treball poden veure's afectats per la IA (iStock)

La IA afectarà per bé o per mal 6 de cada 10 llocs de treball, segons l'FMI

L'FMI apunta que gairebé el 40% de l'ocupació mundial està exposada a la IA, però explica que hi ha diferències segons el nivell econòmic dels països

RedaccióActualitzat

La intel·ligència artificial afectarà 6 de cada 10 llocs de treball en els països amb economies avançades. Aquesta és la principal conclusió a què ha arribat el Fons Monetari Internacional en el seu últim informe, titulat "La IA transformarà l'economia global: assegurem-nos que beneficia la humanitat".

En el document, l'FMI explica que gairebé el 40% de l'ocupació mundial està exposada a la IA, però puntualitza que hi ha diferències entre els països segons el seu nivell econòmic.

Als països més rics, amb un percentatge més elevat de treballadors altament qualificats, "la IA tindrà més impacte que en als més pobres", expliquen.

"Les economies avançades s'enfronten a més riscos de la IA, però també a més oportunitats d'aprofitar els seus beneficis en comparació amb les economies de mercats emergents i en desenvolupament."

L'estudi apunta que, en les economies avançades, "al voltant d'un 60% dels llocs de treball poden veure's afectats per la IA", i això tindrà un impacte dispar.

Segons el document, la meitat de les professions afectades al primer món es podran beneficiar de la intel·ligència artificial, que n'impulsarà la productivitat.

En l'altra meitat, però, la IA podria executar tasques fetes per humans, cosa que reduiria la demanda de feina, els salaris i les contractacions. En casos extrems, apunten, "alguns d'aquests llocs de treball podrien desaparèixer".
 

 

En les economies emergents i les no desenvolupades, en canvi, l'FMI calcula que la IA tindrà una afectació del 40% i el 26%, respectivament.

Els Fons Monetari explica que "molts d'aquests països no tenen la infraestructura" per aprofitar els beneficis de la IA, i això faria augmentar el risc que, amb el temps, aquesta tecnologia empitjorés les desigualtats.

En el mateix sentit, l'organisme presidit per Kristalina Gueorguieva adverteix que la intel·ligència artificial podria accentuar la desigualtat entre la població: "Els treballadors que puguin utilitzar la IA podrien veure augmentada la seva productivitat i salaris, mentre que aquells que no tenen accés a aquests recursos es queden enrere."

L'entitat insta, també,els responsables polítics a actuar "de forma proactiva" per evitar que la intel·ligència artificial "alimenti les tensions socials" i fer que la transició cap a l'ús de noves eines sigui "més inclusiu".

"És crucial que els països estableixin xarxes de seguretat socials i ofereixin programes de reciclatge per als treballadors vulnerables. La transició de la IA ha de ser inclusiva."

ARXIVAT A:
Intel·ligència artificialFons Monetari Internacional
Anar al contingut