El cardiòleg Eduard Quintana en un quiròfan
El cardiòleg Eduard Quintana en un quiròfan (Cedida)

La història "rocambolesca" del metge català heroi a la Xina per salvar una dona en un aeroport

Eduard Quintana, cardiòleg de l'Hospital Clínic, va reanimar una dona que tenia una parada cardíaca a l'aeroport de Wuhan

Arnald Prat BarnadasActualitzat

El cirurgià Eduard Quintana esperava un vol a l'aeroport de Wuhan, a la Xina, quan va començar a sentir crits cada vegada més forts. Va deixar els documents que estava llegint sobre cardiopaties i es va dirigir cap a la zona d'on provenien. Una dona d'uns 65 anys estava tenint una parada cardíaca.

Quintana va avisar de seguida els serveis d'emergències i mentrestant li va practicar una reanimació cardiopulmonar. També va fer servir un desfibril·lador que hi havia a prop, i la pacient, de cognom Chen, va començar a recuperar les constants vitals. "El destí m'ha salvat la vida", va dir ella unes setmanes després dels fets, que van tenir lloc el 5 de febrer i que han convertit Quintana en un "heroi" a la premsa xinesa.

 

"És més freqüent del que pot semblar", assegura el metge de l'Hospital Clínic de Barcelona, en una entrevista al 324. Però el cirurgià, ja de tornada a Catalunya, admet que la història ha acabat sent un cúmul de casualitats i que no en té res, d'habitual: "És una història rocambolesca".  

"Al tornar, els meus companys del Clínic m'han preguntat si m'havia inventat la història"


Una cadena de coincidències amb final feliç

Quintana estava tornant de la seva segona estada a la Xina, concretament a l'Hospital Tongji de Wuhan, per estudiar les miocardiopaties hipertròfiques. Aquesta patologia pot causar morts sobtades, fins i tot en persones joves i esportistes, perquè obstrueix la sortida de sang del cor.

A l'Hospital Clínic ja es practica una cirurgia molt segura i amb resultats "excel·lents", segons el cardiòleg, però encara és força agressiva per als pacients, que s'han de quedar uns quants dies ingressats després de l'operació. "En canvi, Wuhan és l'únic lloc del món on, gràcies a un dispositiu tubular que han creat, la intervenció és molt menys invasiva", explica Quintana.

El cardiòleg, durant la festa de l'any nou xinès a l'Hospital Tongji de Wuhan (Cedida)

Quina relació té això amb la dona que va salvar a l'aeroport? Quan Chen va arribar al primer hospital, li van diagnosticar precisament una miocardiopatia hipertròfica obstructiva. La mateixa pacient, després d'haver conegut Quintana, va demanar que la traslladessin a l'Hospital Tongji de Wuhan. A Chen la va acabar operant el mateix equip que havia compartit coneixements amb el metge català.

"El cas s'ha fet tan viral a la Xina que el govern ha decidit accelerar l'entrega de més fons a l'Hospital Tongji"

Tot i que el cardiòleg no ha vist la pacient des que li va practicar la reanimació pulmonar, l'equip de Wuhan li envia informació de la seva evolució, que és molt positiva. Al maig, Eduard Quintana té previst tornar al país asiàtic per un congrés i espera poder retrobar-se amb Chen. "No parlo xinès i ella crec que no parla anglès, però li faré una abraçada i li transmetré que ha estat en les millors mans".


Què hem de fer si algú té un infart en un espai públic?

Quintana es mostra "content" perquè un succés mediàtic com aquest ajudi a divulgar patologies com la miocardiopatia hipertròfica i la feina de centres de referència com el Clínic de Barcelona o el Tongji de Wuhan.

A més, el cirurgià espera que cada vegada hi hagi més formació davant de casos com el que ell va viure a l'aeroport. "Primer hem d'avisar els serveis mèdics i, llavors, saber practicar una reanimació i usar un desfibril·lador", assenyala.

De fet, durant l'itinerari de tornada a Barcelona, Quintana va haver d'ajudar un noi de 30 anys que va tenir una crisi d'arrítmia en ple vol Pequín-Múnic. "Gairebé vam haver de girar cua, però per sort vam fer-li seguiment fins que se li van normalitzar les pulsacions. Per això deia que és més freqüent del que pot semblar", conclou.

ARXIVAT A:
SalutXina
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut