València

La Guàrdia Civil deté els activistes de Greenpeace que havien irromput a la central nuclear de Cofrents

La Guàrdia Civil de Requena ha detingut aquest dimarts a la tarda 16 activistes de Greenpeace que a primera hora del matí han irromput a la central nuclear de Cofrents, al País Valencià, per reclamar el tancament de la instal·lació. També un fotògraf independent que havia entrat a la central amb els activistes, segons ha informat l'organització ecologista a través d'un comunicat. Els activistes volien demostrar la falta de seguretat de la instal·lació i denunciar-ne el perill. Tres guardes de seguretat han resultat ferits.

Actualitzat
Cap a dos quarts de set del matí, una vintena d'activistes de Greenpeace han accedit a les instal·lacions de la central nuclear de Cofrents per reclamar-ne el tancament. Han escalat la torre de refrigeració, a 125 metres d'altura, amb la intenció de fer una pintada amb el lema: "Perill nuclear". Els ecologistes també han desplegat una pancarta on s'hi llegia: "Cofrents: tancament ja". Després de set hores enfilats a la xemeneia de refrigeració, els participants han quedat detinguts. També un fotògraf independent que ha accedit a les instal·lacions amb el grup.

Amb aquesta acció, Greenpeace volia demanar al govern espanyol que no renovi el permís d'explotació d'aquesta central, que venç el 19 de març, i que la tanqui definitivament. La protesta de l'organització ecologista s'ha fet precisament el mateix dia que arriba al Congrés dels Diputats la llei d'economia sostenible, que inclou, entre molts altres aspectes, que les nuclears puguin continuar operant més enllà dels 40 anys.

Representants dels activistes han explicat que, amb la protesta, "ha quedat demostrada la falta de seguretat de Cofrents", i han recordat el llarg historial "de fallades i problemes de seguretat sense resoldre" que té aquesta central. És per això, en part, que en demanen el tancament. A més, també han afegit que "les centrals nuclears són instal·lacions d'alt risc, no perquè es basin en una tecnologia perillosa, sinó també perquè són, tal com reconeixen les agències d'intel·ligència de tot el món, objectiu potencial d'atacs terroristes".

Tres vigilants ferits lleument

Tres vigilants de seguretat de la central de Cofrents han resultat ferits lleument quan els activistes han irromput a les intal·lacions. Així ho ha denunciat el Consell de Seguretat Nuclear. Tot i això Greenpeace ha volgut deixar clar en un comunicat que els activistes no han fet ús de la violència. "Si tres treballadors de la central han resultat ferits", diu, "en cap cas és pel comportament violent dels detinguts". Assegura que els ecologistes han entrat pacíficament a les instal·lacions i atribueix l'acusació a una maniobra per desviar l'atenció del mòbil de l'acció: la denúncia del perill que comporta l'existència de centrals nuclears per a la seguretat.

Alerta d'emergència

La central nuclear ha declarat l'alerta d'emergència, d'acord amb el Pla d'Emergència Interior, per la presència dels activistes a les instal·lacions. Per la seva banda, el Consell de Seguretat Nuclear ha activat els mecanismes de resposta a les emergències. Tot i això, la central ha continuat funcionant en condicions estables i amb tots els sistemes de seguretat disponibles al llarg del dia.

Segons ha informat la central en un comunicat, els activistes s'han mantingut a la zona de les torres de refrigeració, controlats per les forces de seguretat, i no han entrat a zones vitals de la instal·lació.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut