El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani (ACN/Aina Martí)

La Generalitat recorrerà al Constitucional la competència de l'Ingrés Mínim Vital

El conseller Chakir el Homrani en reclama la gestió, que garanteix l'Estatut, i vol evitar "que passi com amb els ERTOs"

Judith Casaprima SaguésActualitzat

La Generalitat prentarà un recurs d'inconstiucionalitat sobre l'ingrés mínim vital (IMV) per què, segons l'Estatut, les competències de la gestió de les ajudes no contributives són de la Generalitat.
El conseller de Treball i Afers Socials, Chakir el Homrani, ho ha anunciat en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio, per assegurar que amb la gestió única d'aquesta ajuda aprovada per l'Estat, compatible amb la renda garantida de ciutadania (RGC), que ja concedeix el govern català, "no passi com amb la gestió dels ERTOs".

"Necessitem una finestreta única.Tenim la renda garantida i ara l'ingrés mínim vital. Hi ha d'haver una finestreta única per a tots els ciutadans. L'objectiu és fer com al País Basc i Navarra, i l'Estatut de Catalunya, que està en vigor, diu que la competència és de la Generalitat."

El conseller hi ha afegit que s'ha pres la decisó després que el govern espanyol "no ha tingut voluntat de negociar" el traspàs i la coordinació i perquè hi ha "base jurídica", i per "forçar-los a fer-ho bé", respectant els drets dels ciutadans i ciutadanes.

 

La renda garantida de ciutadania arriba a més 130.000 ciutadans, mentre que l'ingrés mínim vital hauria d'arribar, segons dades del Ministeri, a unes 300.000 persones. Una xifra que el conseller considera optimista, però que amb una gestió única es podria ampliar. 

"Podem créixer en capacitat de cobertura, per arribar a més ciutadans en situació de dificultat. Treballem per trobar la manera d'utilitzar l'estalvi en col·lectius que no poden entrar a l'ingrés mínim vital perquè puguin entrar a la renda mínima garantida. Estudiem diversos escenaris, com en un model similar al basc, relacionat amb aspectes de l'habitatge, o cobrir persones en una situació de molta precarietat laboral, que puguin compatibilitzar ingressos laborals i de prestació."

L'ingrés mínim vital és de 463 € al mes, mentre que la renda garantida de ciutadania suposa 664 €. El conseller vol aconseguir que qui ja tingui l'IMV complementi la prestació per arribar a la renda garantida de ciutadania, que és més elevada.
 

El conseller preveu que el govern aprovarà el recurs al Tribunal Constitucional el pròxim consell o el primer que es faci al setembre.
 

Reactivar el teixit econòmic

El conseller el Homrani ha expressat la seva gran preocupació" per què "els ERTOs no es converteixin en EROs" a la tardor, sinó es reactiva el teixit econòmic.

"El repte serà que a la tardor els ERTOs no es converteixin en EROs."

El conseller de treball ha dit que la por als rebrots "ha paralitzat el despertar de les empreses" després del confinament i que cal donar confiança per evitar que la situació laboral agreugi la situació social.
 

"Els avenços fets des de 2008 s'han perdut en un trimestre."

Segons l'última enquesta de població activa, EPA, publicada aquest dimarts, l'atur s'ha enfilat al 13% a Catalunya, amb 223.000 ocupats menys de l'abril al juny.
 

El conseller ha reconegut que costarà "remuntar" la situació del mercat de treball i ha destacat la importància d'assegurar la cadena de pagaments. També ha recordat que les polítiques públiques es paguen amb les cotitzacions dels treballadors.

 "El nivell de destrucció d'ocupació pot ser encara molt més important i la situació social pot ser insostenible i tindríem una segona dificultat molt complexa."

Finalment, el conseller ha afegit que la situació a les residències és "molt millor" que al març perquè s'ha "controlat" la "tensió" derivada de la falta de material i personal. 

ARXIVAT A:
Chakir el HomraniPobresaTribunal Constitucional
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut