Barcelona

La Generalitat i les institucions catalanes lamenten la mort del "filòleg del poble"

Representants polítics del govern de la Generalitat, i de l'àmbit de la cultura i la llengua catalanes han lamentat la mort del filòleg i lingüista Joan Solà als 70 anys. Les reaccions de reconeixement i condol per la pèrdua d'aquesta figura s'han succeït al llarg del matí. El conseller de Cultura de la Generalitat, Joan Manuel Tresserras, ha dit que la mort de Solà serà "molt sentida" a causa del seu gran reconeixement i reputació. Des de les entitats, la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, ha agraït que Solà hagi estat un model per a Catalunya, mentre que Salvador Giner, president de l'Institut d'Estudis Catalans, ha destacat la seva "capacitat extraordinària de comunicar el coneixement científic de la llengua, amb rigor, senzillesa, a la ciutadania".

Actualitzat
La mort del lingüista Joan Solà, un ferm defensor de la llengua catalana que justament no fa gaire havia reclamat als polítics catalans que la defensessin, ha motivat missatges de condol per part del responsable de Cultura de la Generalitat.

"El filòleg del poble"

El conseller Joan Manuel Tresserras ha definit Solà com un "intel·lectual de referència, una persona molt sàvia". Tresserras també ha destacat el seu paper "cívic" més enllà de l'àmbit estrictament acadèmic.

El vicepresident català, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha definit Solà com "el filòleg del poble" i ha subratllat la seva tasca per "augmentar el valor i l'autoestima de la ciutadania cap a la llengua catalana".

De la seva banda, Ernest Benach, ha recordat "l'emotiu discurs" que Solà va pronunciar a la cambra catalana l'1 de juliol de 2009 en el què "amb tota solemnitat, demanava per a Catalunya la màxima sobirania política, econòmica i cultural".

També el president de la Generalitat, José Montilla, ha lamentat la seva mort aquest dimecres a la tarda i l'ha definit com un "filòleg dedicat en cos i ànima" a l'estudi i la defensa de la llengua catalana.

Des de les formacions polítiques, a CDC han recordat Solà com "un dels grans arquitectes de la llengua catalana".

"Mestratge amb rigor, però amb senzillesa"

La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha destacat la figura de Solà i ha volgut reconèixer en el moment de la seva mort "la sort immensa que hem tingut de conèixer una persona com Joan Solà. Un savi que ha ensenyat moltes coses sobre la llengua i que les ha ensenyat als experts, als filòlegs, deixant deixebles molt bons, però que també els ha ensenyat a les persones normals i corrents, que no som experts en llengua però que l'estimem i li volem bé", ha conclòs.

Salvador Giner, president de l'Institut d'Estudis Catalans, ha lloat Solà, de qui ha subratllat la seva "capacitat extraordinària" per comunicar el coneixement de la llengua. Giner ha afegit que Solà, que era vicepresident segons de l'IEC, feia aquest mestratge amb "tot el seu rigor, però amb senzillesa, a la ciutadania".

La seva última lliçó, en llibre


Els darrers discursos de Joan Solà i els textos que va escriure en els últims mesos de la seva vida seran recopilats i publicats en un llibre. Així ho ha anunciat Grup 62, que han explicat que l'Editorial Empúries té en procés l'edició del llibre "L'última lliçó".

Per la seva banda, l'Ajuntament de Bell-lloc d'Urgell, població on va néixer el lingüista, ha explicat que prepara un homenatge en honor al Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut