José Ignacio Wert abans de començar la seva compareixença en la Comissió d'Educació del Congrés. (Foto. EFE)
José Ignacio Wert abans de començar la seva compareixença en la Comissió d'Educació del Congrés. (Foto. EFE)
Madrid

La Generalitat haurà de pagar 6.000 euros a cada alumne que vagi a la privada per estudiar en castellà

Wert avisa que les comunitats autònomes contribuiran a finançar la LOMCE

RedaccióActualitzat

El ministre d'Educació ha informat aquest matí al Congrés que les comunitats autònomes hauran de contribuir en el finançament de la Llei Orgànica per a la Millora de Qualitat Educativa (LOMCE). José Ignacio Wert, que ha comparegut aquest dilluns en la comissió d'Educació del Congrés a petició pròpia, ha explicat que compta d'aquí al 2017 amb 964 milions d'euros per implantar la LOMCE. D'aquests diners, 614 milions provenen del Fons Social Europeu i la resta els finançarà el mateix govern.

De tota manera, el ministre ha advertit que l'aplicació de la LOMCE té un pressupost anual de 400 milions i, per tant, els més de tres anys que es queden sense finançament -fins el 2020- hauran de ser cofinançats per les comunitats autònomes. Wert ha dit que dilluns informarà a les autonomies dels detalls del finançament de la llei. El ministre ha explicat que aquesta qüestió s'ha d'estudiar en una reunió del Consell de Política Fiscal i Financera.

Durant la compareixença, José Ignacio Wert ha assenyalat que els alumnes que hagin d'estudiar en un centre privat per no tenir a la seva comunitat un de públic o concertat on rebre educació en castellà com a llengua vehicular seran compensats per l'administració autonòmica fins a un import màxim equivalent al cost d'una plaça en un centre públic. Segons Wert, el cost d'una plaça d'un alumne en un centre públic serà el límit aplicable a aquells estudiants que, en virtut de la reforma educativa, estudiïn en un de privat perquè no puguin fer-ho en un públic en castellà com a llengua vehicular.

Això vol dir que la Generalitat haurà de pagar 6.000 euros a cada alumne que es matriculi en un centre privat perquè vol rebre les classes només en castellà. Segons el Ministeri d'Educació, 6.057 euros és el que costa de mitjana l'escolarització de primària d'un alumne en un col·legi públic. Si la família l'escola privada que té més a prop l'escolarització és superior a aquests 6.000 euros, la resta l'aportarà el ministeri.

Sobre aquesta qüestió, la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va exigir fa uns dies al govern espanyol que "acati" les recomanacions del dictamen del Consell d'Estat i que refaci el decret de la LOMCE. Rigau considera que el ministeri d'Educació no ha calculat bé el cost de la mesura prevista per la llei per sufragar les despeses de l'escola privada ni els límits del que li tocaria pagar a la comunitat autònoma.

Anar al contingut