Barcelona

La Generalitat fa un acte de "reparació" al fundador i primer director del TNC Josep Maria Flotats

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha presidit un acte que ha qualificat de "reparació" al fundador i primer director del Teatre Nacional de Catalunya. Mas i Flotats han descobert una placa commemorativa al vestíbul del teatre.

RedaccióActualitzat
La Generalitat ha fet un homenatge aquest dimarts a la tarda a Josep Maria Flotats, fundador i primer director del Teatre Nacional de Catalunya. El president de la Generalitat, Artur Mas, ha presidit l'acte i també hi ha assistit el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i el director artístic del teatre, Xavier Albertí.

L'acte s'ha dut a terme al vestíbul del TNC, on s'ha descobert una placa commemorativa. L'any 1995 Josep Maria Flotats va ser nomenat fundador i primer director del teatre. Va programar les tres primeres temporades i va coordinar i supervisar la darrera fase de construcció del nou equipament, que va ser dissenyat per Ricardo Bofill.

L'estrena de l'obra "Àngels a Amèrica", que ell mateix va dirigir l'any 1996, va suposar l'inici de les activitats al Teatre Nacional de Catalunya. Però el nou teatre no es va inaugurar fins a l'11 de setembre de l'any següent amb l'obra "L'auca del senyor Esteve".

"Seguiré donant guerra"

L'actor i director teatral, que ha estat rebut amb un aplaudiment molt prolongat, ha pronunciat un discurs en el qual ha volgut agrair especialment a aquelles personalitats del món del teatre que van fer possible el TNC i que "ja no hi són", i per a les quals ha demanat un minut de silenci.

Mas i Flotats han descobert junts la placa commemorativa instal·lada al vestíbul del teatre, en què es pot llegir una cita de l'actor i un petit text signat per Mas. Flotats ha demanat als assistents que ningú confongui la placa amb la seva làpida, i ha completat la idea més tard quan ha dit: "seguiré donant guerra molt de temps, encara no s'ha fos el plom de la bala que m'ha de matar i, a més, els que disparen ho fan molt malament".

Flotats també ha deixat clar que s'ha sentit "dolgut" per no haver pogut "ser present els cinc primers anys del TNC, com estava previst" i ha agraït als organitzadors l'homenatge.

Una "reparació"

Aquest homenatge s'ha interpretat com un gest del govern cap a l'exdirector del TNC. Mas ha qualificat l'homenatge com una "reparació" amb la qual el govern vol tancar la ferida que va provocar la destitució de Flotats fa quinze anys. El president de la Generalitat ha qualificat Flotats com "un símbol del país necessari per donar sentit a una estructura d'estat".

Flotats va ser destituït de la direcció del TNC l'any 1997 pel conseller de Cultura de la Generalitat Josep Maria Pujals, que va afirmar que els motius eren la "falta de confiança" i una mala gestió de l'actor i director. Els seus enfrontaments venien de lluny. Al discurs d'inauguració del teatre, l'11 de setembre de 1997, Flotats es va queixar amb vehemència de les mesures de control del TNC que Pujals havia decidit mesos enrere. Per la seva banda, poc abans de la inauguració, Pujals va intentar limitar les responsabilitats de Flotats al capdavant del teatre.

A més, el dia que va fer el seu balanç de comiat del TNC, va qualificar Pujals com un "jovenet amb estil de terratinent tarragoní que s'ha volgut menjar el món", també va ridiculitzar Jordi Pujol, imitant la seva manera de parlar i va acusar de "vulgar" la manera que la Generalitat el va acomiadar. Fins i tot, Flotats va assegurar que durant una reunió al seu despatx, Pujals se li va abraonar i li va cridar de forma amenaçadora. Jordi Pujol va sortir en defensa de Pujals dient que va ser una reunió dura i desagradable, però "segur que no el va amenaçar".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut