Barcelona

La Generalitat emetrà bons al 5,25% d'interès a dos anys a finals de mes

El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha anunciat a TV3 que el govern col·locarà 3.000 milions d'euros, ampliables fins a un màxim de 4.000, en una nova emissió de bons per a particulars entre el 24 d'octubre i el 14 de novembre. Serà la tercera vegada en menys d'un any que es recorre a aquesta fórmula per finançar les arques públiques i, en aquesta ocasió, serà la més suculent de cara als clients perquè es fixa un interès del 4,75% a un any i del 5,25% si la inversió és a dos anys.

Actualitzat
En paraules del conseller, els trams de venciment són "molt interessants". Ho diu, justament per aquest interès del 4,75% a un any i el 5,25% a dos anys. La col·locació d'aquest bons s'efectuarà set dies abans del venciment dels bons emesos pel tripartit el novembre del 2010. Les comissions bancàries per a la col·locació i assegurança dels bons estaran entre el 2% i el 2,20% de mitjana, segons ha informat el Departament a través d'un comunicat.

La nova emissió de deute de la Generalitat per a petits inversors la dirigiran "La Caixa", CatalunyaCaixa i Banc Sabadell, i estarà assegurada de manera que en l'hipotètic cas que "ningú compri aquests bons, la seva compra serà absorbida per les entitats financeres". Precisament, el desemborsament d'aquesta nova emissió està previst pel 21 de novembre, dia en què venç l'emissió de l'any passat.

D'aquesta manera, el govern vol afavorir que els particulars que van participar en la primera emissió puguin subscriure's en aquest nou procés malgrat que el conseller ha assegurat que "ningú ha de patir" perquè "la Generalitat té assegurats tots els diners necessaris per pagar els bons que conclouen aquest 21 novembre".

Els inversors podran adquirir bons per un import mínim nominal de 1.000 euros i un màxim de dos milions. A diferència d'emissions anteriors, en aquest cas les entitats tindran assignat un volum limitat de bons, de manera que no hi haurà prorrateig.

No es descarta que la col·locació d'aquests bons es pugui ampliar a la resta de les 23 entitats que van participar en l'emissió de l'any passat: Ahorro Corporación Financiera, Banc Sabadell, Banco Pastor, Bankpime, Barclays Bank, Caixa d'Enginyers, Caixa Girona, Caixa Laietana, Caixa Ontinyent, Caixa Penedès, Caja Ahorros Inmaculada, Caja Granada, Caja de Ahorros de Murcia, CatalunyaCaixa, ara Catalunya Banc, Deutsche Bank, Fibanc, Gaesco SV, Ibercaja, La Caixa, ara CaixaBank, Sa Nostra, Unicaja, Unnim i Vital Kutxa.

Mas-Colell ha defensat l'emissió de bons que va fer el tripartit perquè tenia i té "tot el sentit", ara bé, ha criticat que l'antic govern de la Generalitat exhaurís la legislatura. Creu que davant les "necessitats financeres" sorgides després del maig del 2010, havia d'haver avançat les eleccions per deixar la gestió de la crisi al nou govern.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut