Madrid

La Fiscalia i el ministre de Justícia en funcions insisteixen que Otegi no es pot presentar a les eleccions basques

RedaccióActualitzat

"El nom d'Otegi no serà a les paperetes de les eleccions basques". Així de contundent s'ha mostrat el ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, sobre la possibilitat que Arnaldo Otegi es presenti als comicis del setembre.

Catalá ho ha dit en una entrevista a la cadena Onda Cero, just el dia que la Fiscalia remetia un escrit a l'Audiència Nacional en què recalca que el líder abertzale no es pot presentar a les eleccions basques del setembre.

Otegi va complir una condemna de sis anys i mig de presó acusat d'haver intentat reconstruir la il·legalitzada Batasuna, però encara està inhabilitat per ocupar un càrrec públic fins a l'abril del 2021.

La Fiscalia argumenta en el seu escrit que Otegi és "inelegible". L'objectiu del text és que el tribunal remeti a les juntes electorals basques les sentències per les quals va ser inhabilitat i la interlocutòria del Suprem en què es va rebutjar el seu recurs. Així, la junta electoral del territori en què es presenti Otegi, que segurament serà Guipúscoa, haurà de complir "de forma imperativa" la sentència de l'Audiència, ratificada pel Tribunal Suprem.

El ministre de Justícia en funcions ha assegurat que l'executiu també actuarà amb tota la fermesa per garantir que les juntes electorals rebutgin la candidatura d'Arnaldo Otegi a lehendakari.

Una sentència interpretable?

La sentència no especifica els càrrecs per als quals està inhabilitat Otegi, argument al qual recorre la defensa per justificar la seva candidatura, amb el precedent d'Iker Casanova, elegit parlamentari basc malgrat estar inhabilitat.

El fiscal superior del País Basc admet interpretacions diferents i veu possible que Otegi sigui candidat. A Onda Vasca, Juan Calparsoro ha explicat que EHBildu té "una postura legítima". Assegura que al final haurà de ser un tribunal, en última intstància el Constitucional, el que determini si s'està vulnerant els dret d'Otegi a accedir a càrrecs públics.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut