Madrid

La fiscalia demana penes d'entre 36 i 52 anys per al presumpte membre de l'aparell logístic d'ETA Antxon Sasiain Rodríguez

Avui s'asseu al banc dels acusats el suposat membre de l'aparell logístic d'ETA Antxon Sasiain Rodríguez. La fiscalia de l'Audiència Nacional demana per a ell penes d'entre 36 i 52 anys en el seu primer judici a Espanya des que va ser extradit per França el passat 6 d'octubre. En les seves conclusions provisionals, el fiscal acusa Sasiain, considerat el cap dels "formadors de comandos" a la reserva i de zulos a França, d'haver col·laborat amb els membres del "comando Araba" d'ETA, que van atemptar contra la base militar d'Araca, a Vitòria, el maig de 1997, i van provocar ferides a un coronel i dues treballadores.

Actualitzat

Sasiain s'enfronta a penes d'entre 36 i 52 anys de presó per l'atemptat que va tenir lloc el maig de 1997contra la base militar d'Araca. La fiscalia de l'Audiència Nacional l'acusa d'un delicte de col·laboració amb banda armada, tres més d'assassinat en grau de temptativa, un d'ells contra un membre de les Forces Armades, i un delicte d'estralls. Tanmateix, inclou l'opció que el tribunal el condemni com a còmplice d'aquests fets, la qual cosa rebaixaria la pena de 52 a 36 anys.

Segons la fiscalia, Sasiain va col·laborar amb els autors de l'atemptat conduint un vehicle des de la localitat biscaïna de Dima fins al Parc d'Arriaga de Vitòria, davant d'un altre automòbil amb el qual altres membres de la xarxa terrorista transportaven els artefactes que volien fer explotar a la base militar. La seva funció era, a través d'un telèfon mòbil, avisar-los si hi havia algun control policial. Quan van arribar al recinte, els suposats etarres van aconseguir entrar al recinte militar i van col·locar dos explosius sota el despatx del coronel director del centre, que va quedar ferit per la detonació. També van quedar ferides dues treballadores de la bugaderia que, des de l'atemptat, pateixen seqüeles auditives. El segon artefacte no va arribar a explotar, ja que membres de la Guàrdia civil el van desactivar abans.

Mentrestant, continua el foc creuat de declaracions entre el govern i l'entorn d'ETA. La vicepresidenta María Teresa Fernández de la Vega assegurava aquest diumenge que ETA no té la intenció de trencar l'alto el foc i va criticar l'actitud del Partit Popular, que creu que només està enfocada a desgastar el govern espanyol. Però, malgrat la confiança de De la Vega en la bona marxa del procés, Batasuna insisteix que l'únic responsable del delicat moment del procés de pau és José Luis Rodríguez Zapatero. Tot plegat, mentre un grup de persones calava foc a un autobús dissabte a la nit a Bilbao.

Anar al contingut