Un moment de l'espectacle 'L'alegria d'aquesta nit' de Guillem Sánchez Garcia
Un moment de l'espectacle 'L'alegria d'aquesta nit' de Guillem Sánchez Garcia

La Fira Mediterrània de Manresa escalfa motors en una edició marcada per la creació i la intel·ligència artificial

Actualitzat

ACN Barcelona - Els projectes sorgits dels programes de creació i impuls a les arts d'arrel tradicional seran alguns dels protagonistes de la Fira Mediterrània de Manresa. Del 5 al 8 d'octubre, el certamen oferirà la 26a edició amb 84 propostes artístiques, un 73% d'estrena. Entre els projectes més destacats que s'oferiran hi haurà propostes com 'Lo Secà' de Joana Dark, un tastet de 'Folk as Queer' de Pere Seda o 'L'alegria d'aquesta nit' de Guillem Sánchez Garcia. Amb l'arrel tradicional com a base, la fira també reflexionarà sobre el futur amb la intel·ligència artificial com a protagonista. Gairebé la meitat de les propostes de la fira seran de companyies internacionals i de la resta de l'Estat, com la inaugural 'Evoé!' de Raül Refree i Maria Mazzotta.

En roda de premsa a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats de Barcelona, els responsables de la Fira Mediterrània Manresa han reivindicat que l'esdeveniment ha d'esdevenir un hub de cultura tradicional i arrel del país.

Han celebrat que l'edició de 2023 recull els fruits dels programes de creació i impuls al sector d'arrel que s'han desplegat des de la fira: l'Obrador arrel i el Pla d'impuls a la dansa d'arrel.

Entre les propostes que s'han mostrat aquest dimecres a la premsa hi ha hagut 'Lo Secà' de Joana Dark, el segon treball d'Ariadna Rulló on experimenta amb melodies tradicionals de veus femenines amb un toc de música electrònica.

'Folk as Queer' de Pere Seda es podrà veure el 2024, però enguany se n'oferirà un tast. Es tracta d'una peça de dansa que indaga en la relació entre la construcció de la identitat i la influència del llegat cultural.

Finalment, 'L'alegria d'aquesta nit' de Guillem Sánchez Garcia genera una relectura i reinterpretació en format de teatre visual respecte la memòria, llegat i narració oral revisitant la dansa de vetlla. Una dansa antiga pròpia del País Valencià quan moria un infant menor de 8 anys.

Intel·ligència artificial

Les jornades professionals reflexionaran sobre la intel·ligència artificial i la creació artística. Hi haurà noms com Lluís Nacenta, el pianista Manel Camp, Joep Maria Comajuncosas, Phillipe Salembier o les propostes artístiques 'Ni.U', 'Berenguera' i 'Crui'.

L'espectacle inaugural

L'espectacle inaugural de la 26a edició serà 'Evoé!, del productor Raül Refree i la cantant italiana Maria Mazzota, que farà un recorregut pels rituals de catarsi col·lectiva representants principalment per la tarantel·la del sud d'Itàlia.

Del total de 84 propostes, 48 són de música, i 36 d'arts escèniques i cultura popular. El 73% de les propostes, 3 de cada 4 són estrena.

Anar al contingut