La Fageda d'en Jordà acull l'única colònia a Catalunya del ratpenat més gran d'Europa
La Fageda d'en Jordà acull l'única colònia a Catalunya del ratpenat més gran d'Europa (ACN)

La Fageda d'en Jordà acull l'única colònia a Catalunya del ratpenat més gran d'Europa

Un grup d'investigadors estudia quin és l'estat de salut de la colònia de ratpenats de la Garrotxa per a la seva conservació

RedaccióActualitzat

Els ratpenats més grans d'Europa viuen a la Garrotxa, en concret, entremig dels faigs de la Fageda d'en Jordà. Hi ha l'única colònia localitzada a Catalunya d'aquests exemplars que es coneixen amb el nom científic de Nyctalus lasiopterus. Un grup d'investigadors agafa mostres biològiques per determinar quin és el seu estat de salut.

Completar informació sobre les seves malalties "és una tasca important a per la seva conservació", explica Òscar Cabezón, del Servei d'Ecopatologia de Fauna Salvatge de la UAB. Afegeix que "els ratpenats són els mamífers més amenaçats de Catalunya i d'Europa".

L'estudi conjunt amb la Universitat Autònoma de Barcelona i finançat pel Zoo de Barcelona permetrà conèixer, per tant, l'estat dels ratpenats catalans. Aquests dies se n'estan recollint les mostres.


Les femelles migren a Europa i els mascles no es mouen

Tècnics del Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya baixen les caixes niu i miren una per una per comprovar si hi ha algun ratpenat dormint a l'interior. Trobar-los no és gens fàcil i menys de dia. Quatre hores després de buscar se'n localitza un i se n'extreuen mostres de sang, saliva i pèl.

L'estudi de les malalties dels ratpenats és important per a la conservació de l'espècie (ACN)


Acabada l'exploració, conlouen que es tracta d'un mascle adult que ja havien identificat fa quatre anys amb un microxip. Una informació que reafirma la hipòtesi sobre les seves migracions.

Els tècnics els han estat estudiant durant 15 anys i han confirmat que les femelles emigren fins al centre de França i les selves centreeuropees a la primavera per reproduir-se i no tornen fins després de l'estiu. Els mascles viuen durant tot l'any als entorns de la Garrotxa, on venen les femelles per aparellar-s'hi.

Des del 2010 s'han censat una cinquantena d'exemplars a la Fageda, dels quals es fa un seguiment per intentar resoldre els interrogants sobre el seu hàbitat.

El tècnic del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, Jordi Camprodon, mostra el ratpenat que han agafat (ACN)


Jordi Camprodon, Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, destaca la importància d'aquests estudis per preservar l'espècie:

"Hi ha 30 espècies localitzades fins ara a Catalunya. Totes elles estan protegides i algunes d'elles estan amenaçades. Nosaltres volem saber quins són els graus d'amenaça d'aquestes espècies, tant si ocupen boscos, com si ocupen coves, com si ocupen edificis, i estudiar la seva biologia. Si els volem preservar, hem de preservar tota una xarxa de refugis. Per exemple, en aquest cas, a la Fageda d'en Jordà repartits al llarg del bosc."

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut