El punt volat en un teclat de mòbil
El punt volat en un teclat de mòbil
Barcelona

La ela geminada a la xarxa: com s'escriu el punt volat?

Els atemptats de Brussel·les van fer evident la situació d'una manera cristal·lina: a la xarxa, "Brussel·les" es va convertir en "Brussel.les"

RedaccióActualitzat

Xitxarel·lo, ombrel·la, nul·litat, col·liri, fil·loxera. Totes amb ela geminada. Totes amb punt volat. Aquest punt il·lustre és un dels signes més maltractats de l'ortografia catalana. I no tan sols perquè, d'entrada, a vegades ja ens oblidem de la ela geminada, sinó també perquè no sabem ni com escriure'l. Si volem fer una bona cal·ligrafia, no és problema, però trobar-lo en un teclat d'ordinador ja fa vacil·lar, i la situació s'ha complicat amb la fal·lera pels nous dispositius mòbils, smartphones i tauletes.

Els atemptats de Brusel·les van fer evident la situació d'una manera cristal·lina. A la xarxa, Brussel·les es va convertir en Brussel.les. La intenció d'instal·lar el punt volat entre les dues eles hi era..., però no sempre és fàcil trobar-lo. A vegades és il·localitzable.

Com es posa el punt volat en un teclat de mòbil o en una tauleta? Depèn de cada cas. El primer que cal és tenir l'idioma de teclat configurat en català, una opció cada cop més present en els diversos fabricants.

En els teclats Android, l'opció més utilitzada és clicar sobre el "punt" en el teclat i esperar que apareguin les opcions. Allà, entre d'altres, hi ha d'aparèixer el "punt volat". Aquesta és l'opció que també funciona en moltes Blackberry.

 

En alguns teclats d'Android, el punt volat es troba desplegant les opcions del "guionet".

En el cas d'iOS està més amagat. Cal entrar al teclat simbòlic i allà, mantenint pitjat el "punt", també apareix el "punt volat".

Tant en iOS com en Android hi ha una opció més directa: clicar directament sobre la ela, i al cap d'una estona apareix la ela geminada.

En un teclat d'ordinador és tan senzill com tocar les tecles "Majúscula" i el número 3 en els teclats de Windows i Mac OS. Si no apareix en el teclat, sempre hi ha l'opció d'accedir al codi alfanumèric i escriure el punt volat pitjant "Alt" i la seqüència "0183".

Qüestió d'il·lusió

El punt volat havia quedat tan oblidat que nombrosos particulars i institucions han apel·lat a la il·lusió per recuperar-lo. Hi ha una campanya per a la normalització tipogràfica de la ela geminada. Demanen, fins i tot, col·laboració per trobar els "nyaps" per la ela geminada.

En paral·lel, Softcatalà té una guia per escriure el punt volat en tots els teclats.

Finalment, va arribar l'idil·li amb Twitter. La xarxa social reconeixi la ela geminada el 2015, fins i tot en els hashtags, que ja no queden tallats amb el punt volat. Així, la col·lecció de tuits de #Brussel·lesTV3 o #Brussel·lesCatRàdio es podia llegir perfectament.

Anar al contingut