Un tractor ajuda a netejar l'entrada d'una casa de Vallcebre perquè puguin sortir els vehicles. 8 de febrer de 2018. (Horitzontal)
Un tractor ajuda a netejar l'entrada d'una casa de Vallcebre perquè puguin sortir els vehicles. 8 de febrer de 2018. (Horitzontal)

La Diputació de Barcelona destinarà mig milió d'euros per ajudar els ajuntaments del Berguedà afectats per la nevada

ACN Vallcebre.-El diputat d'Infraestructures viàries i mobilitat de la Diputació de Barcelona, Jordi Fàbrega, s'ha reunit aquest dijous amb diversos alcaldes del nord del Berguedà afectats per la gran nevada dels darrers dies i els ha anunciat que destinaran una partida de mig milió d'euros per donar-los suport. En concret, els diners serviran per pagar les factures que els consistoris han hagut d'assumir per la contractació de maquinària per retirar la neu i també per la neteja d'un miler de camins afectats. Fàbregas ha explicat que es tracta d'un territori amb pobles molt petits on podrien haver-hi unes 380 cases de pagès de difícil accés en les quals hi viu gent de manera permanent. Al voltant de 13 municipis es veuran beneficiats per aquests ajuts extraordinaris. Alguns dels alcaldes, com el de Vallcebre, han reclamat tenir maquinària pesada al poble per poder afrontar situacions excepcionals com la d'aquests dies, però Fàbrega ha dit que això seria "impossible econòmicament".

Els pobles de l'Alt Berguedà s'han vist especialment afectats per la intensa nevada que ha caigut els darrers dies al Pirineu i Prepirineu i a hores d'ara moltes masies i cases de pagès encara es troben aïllades, ja que els camins són inaccessibles per la gran quantitat de neu acumulada. Davant d'aquesta situació, la Diputació de Barcelona ha decidit aprovar un decret amb caràcter d'urgència per destinar 500.000 euros per ajudar els ajuntaments més afectats.En concret, el diputat d'Infraestructures de la Diputació de Barcelona, Jordi Fàbrega, ha explicat que es veuran beneficiats d'aquests ajuts al voltant de 13 municipis, entre els quals s'hi troba Vallcebre, Gisclareny, Bagà, la Nou de Berguedà, Castellar de n'Hug o Sant Jaume de Frontanyà. Fàbrega ha dit que es tracta de "pobles molt petits amb molt poca dotació pressupostària" de manera que "amb una situació d'emergència com una gran nevada no poden fer front a la neteja de tots els camins".La neu acumulada en molts d'aquests municipis supera el metre d'alçada i es dona la circumstància que es tracta de poblacions amb moltes masies disseminades. Precisament, la neteja dels camins d'accés a aquestes masies -que acostumen a ser de propietat municipal- serà la prioritat dels ajuts de la Diputació. Fàbrega ha relatat que hi hauria més d'un miler de camins afectats amb unes 380 cases aïllades on hi viu gent de manera permanent. "És una despesa inassolible pels ajuntaments", ha expressat. Els alcaldes de l'alt Berguedà que aquest dijous s'han reunit amb els tècnics de la Diputació al municipi de Vallcebre s'han mostrat satisfets amb els ajuts. Amb tot, alguns d'ells han reclamat no només ajuts econòmics sinó maquinària pesada de manera permanent al poble. Així ho ha explicat l'alcalde de Vallcebre, Lluís Cadena, que ha explicat que amb aquests gruixos de neu tan importants els camions que té el poble per treure la neu "no es poden ni moure". Ara mateix, ha dit Cadena, les màquines llevaneu han de venir de fora, de manera que "tot és molt lent i no sempre hi ha màquines a disposició". Si el municipi disposés d'una màquina el batlle creu que no s'hagués arribat a aquesta situació perquè "haguéssim pogut treure la neu abans que s'acumulessin gruixos tan importants". De la seva banda, l'alcalde de Gisclareny, Joan Tor, ha dit que la gran nevada els ha "desbordat" i ha explicat que amb els mitjans que té el municipi no podien fer front a la neteja dels carrers i camins. Per això, el consistori va decidir llogar una turbina per poder anar traient la neu. Ara, la Diputació de Barcelona es farà càrrec també de les despeses que han hagut d'assumir les poblacions amb el lloguer de maquinària per treure la neu.

Anar al contingut