Diverses pantalles en una sala de realització audiovisual (iStock/TommL)
Diverses pantalles en una sala de realització audiovisual (iStock/TommL)
Catalunya Migdia

La dificultat de trobar teles senzilles i sense internet amb l'apagada de la TDT

Des que les cadenes emeten només en alta definició, alguns aparells han quedat obsolets i molts espectadors -sobretot gent gran- han optat per comprar-se'n un de nou, fins al punt d'acabar amb alguns estocs

Laia OrtegaActualitzat

Des de fa uns dies, les botigues que venen televisors s'han quedat pràcticament sense estoc d'un tipus d'aparell molt concret: teles petites i senzilles, sense internet. Al darrere d'això hi ha l'apagada de la TDT.

Des del 14 de febrer passat, als televisors més vells ja no es pot veure cap canal. Ara totes les cadenes emeten en alta definició (HD), amb molta més qualitat d'imatge, però cal tenir un televisor preparat per a aquesta tecnologia i molta gent gran s'ha trobat que el seu era massa antic.

Tot i que fa força temps que es va anunciar i que s'ha anat repetint el missatge, la Sandra --dependenta d'electrodomèstics Miró-- s'ha trobat amb molta gent a qui l'apagada de la TDT ha agafat desprevinguda.

"Molta gent no se n'ha assabentat fins que se'ls ha apagat la tele i no han vist cap canal."

En principi, qualsevol aparell comprat a partir del 2015 està preparat per rebre els canals en alta definició. Segons dades del Ministeri de Transformació Digital, només un 2% dels televisors que hi ha actualment a les llars espanyoles no ho estan perquè són més antics.

En algunes botigues d'electrodomèstics s'han arribat a fer cues per comprar una tele senzilla

La Matilde és una de les afectades i explica que quan va anar a comprar una tele nova --senzilla i no massa gran-- "no va poder escollir massa perquè ja estaven força esgotades". A l'Anna li va costar trobar-ne una:

"Hi havia una cua enorme i quedaven molt poques teles. Estaven molt sol·licitades i els aparells s'havien esgotat tots."

Una percepció, la de la Matilde i l'Anna, que confirma Francesc Caballero, coordinador de les botigues Calvet:

"La venda ha crescut un 400% respecte fa un any a tot Espanya, i les mides que s'estan venent més són les de 24, 28 i 32 polzades."

La majoria de gent gran que busca una tele nova no vol una smart TV perquè no mira plataformes.


Comprar una tele nova no és l'única alternativa

Si no volem gastar diners en un aparell nou o simplement no en trobem cap, l'altra opció és comprar un adaptador TDT per poder resintonitzar els canals i poder tornar a veure la tele. Però compte perquè també estan volant.

La Sandra, dependenta de Miró, explica que en un parell de dies van esgotar 20 unitats que precisament els havien arribat per fer front a la forta demanda. 

La sala de realització de TV3 que apareix a la sèrie d'HBO
Sala de realització de TV3

A algunes persones, com l'Anna, l'adaptador no la convenç. Explica que li costava 50 euros i que després havia de pagar la instal·lació i resintonització dels canals. Finalment, va optar per comprar-se una tele petita i bàsica que li va costar 109 euros, si fa no fa el que li hagués costat posar l'adaptador. 

L'apagada analògica ha de permetre millorar considerablement la qualitat de la imatge que ens arriba a través de la televisió. Estava prevista per al gener del 2023, però es va ajornar fins aquest febrer arran la pandèmia.

 
Anar al contingut