Ofrena floral a la plaça Onze de Setembre, a Manresa
Ofrena floral a la plaça Onze de Setembre, a Manresa

Els manresans celebren aquesta Diada els 125 anys de les Bases de Manresa

Les comarques commemoren l'Onze de Setembre amb actes oficials i populars

RedaccióActualitzat

A Manresa, la celebració de la Diada ha tingut aquest any una significació especial, perquè els actes s'emmarquen dins de la commemoració, durant tot l'any, del 125 aniversari de la proclamació de les Bases de Manresa.

A la plaça Onze de Setembre, a les 11 del matí, més d'una cinquantena d'entitats han fet la seva ofrena floral al costat de les personalitats i també dels comissaris d'aquesta commemoració.

El 1892, durant tres dies -el 24, 25 i 26 de març-, molts polítics i personalitats significatives de la cultura catalana es van reunir a Manresa per fer 17 articles que havien de ser els precursors del catalanisme.

A la ciutat de Tarragona, l'alcalde Josep Fèlix Ballesteros ha rebut aplaudiments, però també xiulades per part de la gent que cridava "volem votar". L'ofrena floral al monument de Rafael Casanova ha estat una mostra de les divergències polítiques sobre el referèndum. Un regidor de la CUP ha deixat una urna davant de l'alcalde, que de seguida ha retirat.

 

A Girona s'han sentit crits de "votarem" i "independència" en l'acte popular que han convocat diverses entitats. Més de 600 persones han omplert la plaça del Vi, segons la Policia Local. Moltes famílies i gent de totes les generacions hi han anat amb estelades i samarretes reivindicatives d'aquesta Diada i de les anteriors. Poc abans, les institucions, Generalitat, Diputació i Ajuntament participaven en l'acte oficial unitari.

 

L'acte institucional de la Paeria de Lleida s'ha fet a la Seu Vella, on hi ha la placa que recorda la caiguda de Lleida el 1707. L'alcalde socialista Àngel Ros, en contra del referèndum per la independència, ha reclamat més quotes d'autogovern per a Catalunya. Entitats i partits de l'esquerra independentista han fet les ofrenes a l'antic convent del Roser, reconvertit en parador de turisme, incendiat per les tropes borbòniques i on van morir 700 persones que s'hi van refugiar.

 

 

 

ARXIVAT A:
11S
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut