La dessalinitzadora del Llobregat incrementa la producció per la falta de pluja

Les gotes caigudes aquest cap de setmana són insuficients per reconduir la situació de sequera

Actualitzat

La dessalinitzadora del Prat de Llobregat està produint 60 milions de litres d'aigua potable al dia. Amb l'hivern tan sec que hem tingut, la van posar a treballar al 30% de capacitat i, malgrat que finalment ha plogut aquest cap de setmana, ho ha fet molt poc. Ara l'Agència Catalana de l'Aigua es planteja incrementar la producció al 40% malgrat que els embassaments de les conques internes estan gairebé al 70% de capacitat i garanteixen la demanda d'un any.

Però dessalinitzar aigua és car. El més costós és l'energia que cal per injectar-la a gran pressió a través de les membranes que en retenen la sal. Per millorar el procés, el projecte europeu Nawades ha instal·lat una planta pilot al Prat on hi intervé un consorci d'empreses internacional per crear, a partir de materials com el diòxid de titani, nous productes. Amb ells fan uns filtres per retenir i després expulsar els petits organismes i minerals que du l'aigua.

D'aquesta manera, s'està comprovant que es pot allargar fins als vuit anys, gairebé el triple que ara, el temps d'efectivitat de les membranes. Tot plegat podria reduir un 20% l'actual preu de dessalinització de l'aigua, que ronda els 50 cèntims per metre cúbic.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut