La declaració d'Oriol Junqueras, en 10 frases

De l'"entenc que estic en un judici polític" a "l'objectiu d'aquella violència era generar un ambient de crispació"

RedaccióActualitzat

L'exvicepresident del govern Oriol Junqueras ha estat, com estava previst, el primer dels acusats que ha declarat en el judici del procés. Ho ha fet aquest dijous, després que s'han resolt les qüestions prèvies presentades durant les dues jornades anteriors per les defenses.


"Judici polític"

Junqueras només ha respost el seu advocat, decisió que ha justificat amb l'argument que aquest és un judici polític.

"Entenc que estic en un judici polític i també que soc un representant electe i em dec als meus votants; no contestaré a les preguntes de les acusacions."

 

 

"Pres polític"

Per aquest mateix motiu, Junqueras s'ha definit davant del tribunal com un pres polític:

"Soc diputat i candidat a les eleccions europees, vaig ser alcalde de Sant Vicenç dels Horts, vicepresident del govern de la Generalitat, càrrec del qual vaig ser cessat pel 155, i en aquests moments em considero un pres polític."

 

 

"Comissió d'estudi del Parlament"

També ha argumentat que el judici és polític a partir de l'anul·lació, per part del Tribunal Constitucional, de la comissió d'estudi del Parlament.

"Ni tan sols el PP es va oposar a la comissió d'estudi del Parlament. I després va ser tombada pel TC, cosa que, des del meu punt de vista, torna a demostrar que estem davant d'una situació de persecució de les idees, perquè no s'anul·la una resolució, s'anul·la una comissió d'estudi."


Document Enfocats

En resposta al seu advocat, Andreu Van den Eynde, Junqueras ha negat conèixer el document Enfocats, que la Guàrdia Civil hauria trobat a casa del número dos d'Economia, Josep Maria Jové.

"El document Enfocats em va semblar un document extravagant, apòcrif i, hi insisteixo, no conec a ningú que el conegués abans que fos incorporat a la causa."


L'1-O als contribuents

Junqueras també ha assegurat que la celebració del referèndum no va costar cap euro de diners públics:

"L'1-O als contribuents no els va costar absolutament res. No han hagut d'aportar res a la celebració del referèndum. Res de res."

 

La violència i l'1-O

La violència policial durant la jornada del referèndum també ha estat una de les qüestions abordades per Junqueras durant la resposta a les preguntes del seu advocat:

"L'objectiu d'aquella violència era generar un ambient de crispació, al qual, afortunadament, i com sempre havia estat així, i ha continuat sent així, és evident que ningú va respondre amb aquella violència, ningú, en absolut."

 


"Ho intentarem sempre"

Ha defensat, a més, la legitimitat de voler aconseguir la independència de Catalunya:

"L'aplicació del principi democràtic, recollit en tractats internacionals, diu que quan hi ha una reivindicació ciutadana reiterada en el temps, pacífica i significativa en aquella comunitat, se li ha de donar sortida política. És el que nosaltres hem intentat, intentem i intentarem sempre. Sigui quin sigui el resultat d'aquest procés."

 

La cadira buida i la negació del diàleg

Segons Junqueras, a més, els intents dels partits sobiranistes catalans de negociar amb el govern espanyol una solució política han fracassat perquè mai no hi ha hagut interlocutors vàlids:

"Resulta d'una ironia gairebé cruel que aquells que es neguen a dialogar sistemàticament acusin aquells que volen dialogar de practicar la retòrica. I quina és la circumstància? Que nosaltres intentem seure en una taula de diàleg, i la cadira que hi ha al davant sempre està buida. Sempre està buida, sempre, i [l'altra part] trasllada la seva responsabilitat política als tribunals."

"La pregunta és: la cadira de Suècia davant les peticions de Noruega, va estar buida? No. I la cadira de Dinamarca davant les propostes d'Islàndia? No. I la del Regne Unit davant les preguntes d'Escòcia, estava buida? I la resposta torna a ser no."

 

 

"Estimo Espanya"

I ha assegurat que no té cap sentiment d'animadversió cap a Espanya o els espanyols, ans al contrari:

"En moltes ocasions he dit que estimo Espanya, la gent d'Espanya i la seva cultura, perquè és veritat. Com és compatible això amb el fet que jo sigui un republicà català? Perquè estic convençut que la millor manera de garantir aquesta bona convivència és un reconeixement entre iguals fruit de la voluntat ciutadana."

ARXIVAT A:
Judici procésOriol Junqueras
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut