Esparreguera

La CUP aprova "deslliurar-se" de l'acord amb Junts pel Sí perquè "no permet avançar cap a la ruptura"

La CUP ha rebutjat una primera esmena crítica amb el paper dels diputats al Parlament, però n'ha aprovat una segona que proposa trencar l'acord amb JxSí

RedaccióActualitzat

El pacte d'estabilitat parlamentària entre la CUP i Junts pel Sí perilla. La formació anticapitalista ha aprovat la ponència política que marcarà el seu futur estratègic. La ponència inclou una esmena que proposa "deslliurar-se" de l'acord amb Junts pel Sí per exercir la seva funció de "dinamitzador de la ruptura independentista".

En l'Assemblea Nacional a Esparreguera s'ha aprovat aquesta proposició que defensa que l'acord amb JxSí és un obstacle perquè la formació anticapitalista pugui ampliar la base independentista d'esquerra. A més, proposa no aprovar uns pressupostos que no siguin "de ruptura".

El membre del secretariat de la CUP, Xavi Generó, ha explicat la decisió argumentant que no s'estan complint els passos cap a la ruptura que havia acordat la formació.

"L'estabilitat com s'havia entès per sectors, sobretot de Convergència, no afavoria aquesta ruptura amb l'Estat. No s'estava desplegant la declaració ni l'annex del 9-N. No s'avançava a la ruptura clara del marc autonòmic. Hem de tornar a l'inici."

"Que es posin les piles Junts pel Sí"

Generó envia un missatge clar a Junts pel Sí:

"Ens agafem a la declaració del 9-N i que es posi les posin les piles Junts pel Sí en el procés de ruptura amb l'estat espanyol"

El dubte és ara com es traduirà en el dia a dia la ponència política que ha aprovat la CUP. Sobre el paper parlamentari, Generó ha dit que no creu que canviï gaire, però admet que no se sentiran "lligats de mans i peus a l'estabilitat". Tot i això, mantindran "la mà estesa a la ruptura i el puny tancat a les retallades".

Generó, però, ha assegurat que la CUP "no trenca l'acord ni la legislatura". De fet, acusa Junts pel Sí de deixar en paper mullat l'acord:

"Qui ha fet paper mullat aquest acord, qui ha fet paper mullat el paperet que de vegades ensenyen no som nosaltres. Nosaltres continuem defensant per coherència, per sentit comú, tot allò aprovat el 9 de novembre"

Generó ha explicat que l'assemblea de la CUP es referma amb la feina que ha fet el grup parlamentari

Sobre els pressupostos, Generó ha explicat que la formació anticapitalista creu que els pressupostos són "una eina política" i no només "un debat tècnic". Demanen uns comptes "lligats a la declaració del 9N i a la ruptura".

Rebutjada una primera esmena a la totalitat

A mig matí s'ha rebutjat una esmena a la totalitat, presentada per quinze assemblees locals, que era molt crítica amb els deu diputats de la CUP al Parlament perquè es considera que el partit cedeix massa a les propostes del Parlament.

L'assemblea ha rebutjat en una votació a mà alçada aquesta esmena a la totalitat. En canvi, ha aprovat aquesta altra esmena que defensa que s'ha de trencar l'acord amb JxSí. El text l'ha presentat l'assemblea local de Sant Pere de Riudebitlles i apunta que l'acord ha estat una presó per a la CUP.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut