La cuina tradicional del Berguedà dona el tret de sortida a la Gastropirineus

La cuina tradicional del Berguedà dona el tret de sortida a la Gastropirineus

La cuina tradicional del Berguedà dona el tret de sortida a la Gastropirineus

Pla mig de les cuineres de Els Roures de Castellar del Riu. 25 de juny del 2018. (Horitzontal)
Pla mig de les cuineres de Els Roures de Castellar del Riu. 25 de juny del 2018. (Horitzontal)

ACN Berga.-La cuina tradicional del berguedà ha donat el tret de sortida aquest dilluns a la Gastropirneus. Tres generacions de cuineres del restaurant Els Roures de Castellar del Riu i els germans Jordi i Josep Badia de La Cabana de Berga han mostrat als assistents des de com fer el tradicional pa amb xocolata fins a una truita de riu. "El Pirineu és un territori extens i variat i volem posar en valor aquesta riquesa del producte i la seva qualitat", ha reconegut a l'ACN el director de la Gastropirineus, Francesc López. Prop de 200 professionals del sector participaran entre aquest dilluns i dimarts al certamen, que també comptarà amb una 'showcooking' pel públic amateur.

En la seva tercera edició, la Gastropirineus ha escollit Berga com a escenari. Francesc López, director del certamen, en destaca el cartell "amb grans professionals ". Entre els participants hi ha els reconeguts amb estrella Michelin Francesc Rovira de la Fonda Xesc (Gombrèn), Oriol Rovira d'Els Casals (Sagàs) i Sergi Fernández i Jaume Sebastian de l'Estany Clar (Cercs-Berga). També hi participaran Carles Gaig del Restaurant Gaig (Barcelona) i Pere Arpa de Ca l'Arpa (Banyoles), ambdós també guardonats amb una estrella Michelin.La Gastropirineus combina sessions de cuina tradicional, com la de cuina berguedana que ha donat el tret de sortida, amb d'altres de mètodes més innovadors. En total hi ha previstes més d'una desena de sessions en les quals es podrà veure a professionals i elaboradors de les comarques del Berguedà, l'Alt Urgell, la Cerdanya, la Val d'Aran, el Ripollès, la Garrotxa, el Bages, així com la demarcació de Lleida i Andorra. Tres generacions de cuineresL'Anna, la Remei i la Remei són les cuineres del Restaurant Els Roures de Castellar del Riu. Filla, mare i neta han protagonitzat la sessió inaugural mostrant als assistents la cuina en directe de tres plats característics del seu establiment: els pèsols negres amb costella de porc i moixerons de temporada, el pa amb vi i sucre, i el pa amb xocolata. Al seu costat, el Jordi i el Josep Badia de La Cabana de Berga han optat per un pollastre de corral i una truita de riu.Durant la demostració, els cuiners han ressaltat que, malgrat que la tècnica és important, ho és més el producte que, en tots els casos, era de l'entorn dels Pirineus. En aquest sentit, López ha remarcat que la Gastropirineus és "un bon aparador per posar en evidència tant el producte com els productors".Cuina amateurA banda de les sessions per a professionals, la Gastropirineus comptarà aquest dimarts amb una sessió de cuina oberta al públic general al Passeig de la Indústria. Anirà a càrrec del cuiner amb estrella Michelin, Francesc Rovira, de la Fonda Xesc de Gombrèn, i inclourà una degustació.Reconeixement a un professionalUna de les novetats d'aquesta edició és l'homenatge a la trajectòria professional d'un cuiner del territori. El reconeixement d'enguany serà per a Dolors Boix, del Restaurant Castell de l'Areny per la seva contribució a la cuina del Berguedà. L'homenatge es farà en el marc del tradicional Sopar amb estrelles que se celebrarà aquest dilluns al vespre. L'àpat comptarà amb els plats de Joel Castanyè, de La Boscana; Sergi Fernández i Jaume Sebastian, de l'Estany Clar; Jordi Juncà, de Ca l'Enric, Francesc Rovira, de la Fonda Xesc i els cuiners d'Andorra, Carles Finch, de Can Manel, Sergi Vallès, d'Hotansa i Roger Biosca, de l'Hotel Isard. Entre els assistents és prevista la presència del president de la Generalitat, Quim Torra.