Barcelona

La crisi augmenta un 30% el malestar psíquic i el desig dels afectats de "desaparèixer"

RedaccióActualitzat
La crisi econòmica es deixa sentir a la butxaca de la gran majoria de catalans, però les seves conseqüències abracen molts altres aspectes del dia a dia. Un d'ells el malestar psíquic de la població, que en els últims anys ha empitjorat en un 30%. Aquest es tradueix en un augment del sentiment de desesperança i de falta de control sobre la vida i l'increment del desig de "poder desaparèixer i acabar amb la seva angoixa".

Així ho afirma un estudi qualitatiu de l'Observatori de Salut Mental de Catalunya fet públic aquest divendres sobre com afecta la crisi a la salut mental dels catalans basat en les experiències de 88 professionals.

El coordinador de l'estudi, el psiquiatre Josep Moya, ha advocat per canviar el model d'intervenció i substituir part de les visites individuals per teràpies de grup. Moya creu que aquestes són més eficaces perquè "ajuden els pacients a sentir-se integrats i a recuperar la seva autoestima".

"La crisi econòmica ha augmentat la distància entre els ideals i la realitat personal", ha explicat Moya, qui ha destacat que el sentiment de culpa porta a la inhibició, a no veure's capaç de reaccionar davant les adversitats.

La crisi no només ha suposat un repunt de les visites als serveis de salut mental. També ha agreujat la situació de les persones que ja tenien problemes derivats d'un trastorn mental.

Anar al contingut