El cicló Daniel afecta poblacions de Líbia des de diumenge (Al-Hadath/Reuters)

La costa est de Líbia, devastada pel cicló Daniel: el govern rebel parla de 2.000 morts

Osama Hammad, primer ministre del govern rebel, també ha anunciat que hi ha més de 1.200 persones desaparegudes al país

RedaccióActualitzat

Més de 2.000 persones haurien mort a les costes de Líbia a causa del cicló Daniel i hi ha més de 1.200 desaparegudes, segons xifres del primer ministre del govern rebel, Osama Hammad. 

En una entrevista telefònica amb una televisió local, Hammad ha qualificat la situació a la ciutat de Derna, la més afectada per les pluges torrencials, de "catastròfica":

"Els desapareguts són milers, barris sencers i els seus residents han desaparegut, arrossegats per un mar."

Les xifres de Hammad contrasten amb les que ha donat el cap de la Creu Roja a la zona de Bengasi, Kais Fhakeri, on confirma la mort d'almenys 150 persones.

En qualsevol cas, la situació que es viu a la regió de Derna ha portat al membre del consell municipal, Ahmed Amdur, a demanar una intervenció internacional "urgent" per "salvar la ciutat".

Segons el diari local Libya Observer, s'han esfondrat dues presses del municipi que han alliberat un total de 33 milions de metres cúbics d'aigua i han destruït ponts i edificis al seu pas.

A més, l'enfonsament de zones residencials i d'edificis, així com, d'infraestructures públiques i privades ha ocasionat el tancament de les rutes terrestres. Amdur ha reclamat obrir un corredor marítim per assistir els habitants.

I és que les zones més afectades de Líbia pel cicló Daniel són les que es troben a la costa, sobretot a les regions de Bengasi i Derna.

Derna és una de les zones més afectades de Líbia pel cicló Daniel

D'altra banda, el primer ministre del Govern d'Unitat Nacional (GUN), Abdulhamid Debiba, amb seu a Trípoli, ha promès que l'Estat indemnitzarà tots els afectats per les inundacions i ha decretat tres dies de dol per les víctimes.

A més, Debiba ha anunciat l'enviament a Derna de mig centenar d'ambulàncies i un equip de 75 metges i infermeres, així com un comboi per reforçar els hospitals rurals.

Moltes carreteres han quedat afectades pel pas de l'aigua (Ali Al-Saadi/Reuters)


En l'àmbit internacional, la Missió de les Nacions Unides a Líbia ha declarat en un comunicat que segueix de prop la situació d'emergència i "la seva disponibilitat per oferir suport als afectats".

També el president de la Comissió de la Unió Africana (UA), Moussa Faki Mahamat, ha mostrat la seva solidaritat amb Líbia a través de la xarxa social X, abans coneguda com a Twitter:

"Després de l'huracà que ha colpejat l'est de Líbia, expresso la meva plena solidaritat i compassió amb les famílies de les víctimes i dels desapareguts."

Faki Mahamat ha felicitat les autoritats de Líbia i ha demanat suport internacional.

Vents de fins a 180 quilòmetres per hora

El cicló Daniel afecta des de l'ahir diumenge les costes nord-orientals de Líbia, on s'han registrat precipitacions que no s'havia registrat en 40 anys, i vents de fins a 180 quilòmetres per hora.

Unes escenes que han recollit diferents mitjans i usuaris de la xarxa social X:

 

 

 

ARXIVAT A:
MeteorologiaInundacions
Anar al contingut