Licia Verde, premi Nacional de Recerca 2018
Licia Verde, premi Nacional de Recerca 2018

La cosmòloga italiana Licia Verde, de la UB, Premi Nacional de Recerca 2018

El biotecnòleg olotí Marc Güell ha rebut el guardó al Talent Jove

Xavier DuranActualitzat

La cosmòloga i astrofísica teòrica italiana Licia Verde ha estat distingida pel govern de la Generalitat i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) amb el Premi Nacional de Recerca 2018. 

El Premi Nacional de Recerca, dotat amb 40.000 euros, reconeix l'investigador que hagi contribuït recentment i de manera significativa internacionalment a l'avenç d'una disciplina científica en qualsevol àmbit: ciències humanes i socials, ciències de la vida i de la salut, enginyeries i tecnologia i ciències experimentals.

Licia Verde és professora d'investigació ICREA (Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats) a l'Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB).

Verde va néixer el 1971 a Venècia. Es va graduar en Física a la Universitat de Pàdua i es va doctorar a la Universitat d'Edimburg (Escòcia). Va incorporar-se a ICREA el 2007

Els seus camps de recerca abasten cosmologia teòrica, l'estudi del fons còsmic de microones, l'estructura a gran escala de l'univers i els cúmuls de galàxies. En aquests camps ha dut a terme troballes pioneres sobre l'origen, composició, estructura i evolució de l'Univers, que l'han convertida en una de les cosmòlogues menors de 50 anys més prominents del món.

També ha desenvolupat eines revolucionàries d'anàlisi tant de l'estructura a gran escala de l'Univers com del fons còsmic de microones. Aquest darrer és una radiació romanent del big bang que va donar origen a l'Univers actual. Verde va jugar un paper fonamental en la interpretació de les dades del satèl·lit WMAP sobre aquests fons de microones. Així es va determinar amb precisió l'edat de l'Univers (13.700 milions d'anys) i que el 96% de l'Univers està format per matèria i energia fosques.
 

Marc Güell, premi al Talent Jove

En la categoria de Talent Jove el guardó, dotat de 10.000 euros, ha estat per a Marc Güell, investigador principal del Grup de Recerca en Biologia Sintètica Translacional de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

Nascut a Olot el 1982, Güell és llicenciat en Química per la Universitat Ramon Llull (URL), enginyer tècnic de Telecomunicacions per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i doctor en Biomedicina per la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

 


Marc Güell, premi al Talent Jove
 

 

Ha treballat a Alemanya, al Regne Unit i als Estats Units. Està especialitzat en biologia sintètica, que consisteix en el disseny i fabricació de
components biològics que no existeixen a la natura o en la modificacions dels ja existents, i l'edició de gens. Ha creat dues empreses finançades per les tecnologies que ha desenvolupat: Sbiomedic, que desenvolupa teràpies contra l'acne, i eGenesis, que té com objectiu crear en porcs òrgans per a trasplantaments a humans.
 

Altres guardons

S'han atorgat tres guardons més. La Fundació Pasqual Maragall per a la Recerca sobre l'Alzheimer ha resultat distingida en la categoria de Mecenatge Científic.

En la categoria de Comunicació Científica, el guardó ha estat per al programa NanoEduca, de l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Centre de Recursos Pedagògics Específics de Suport a la Innovació i la Recerca Educativa (CESIRE), del Departament d'Ensenyament.

I el Premi de Partenariat Publicoprivat en R+D ha distingit el Repsol-BSC Research Center (RBRC), de Repsol i el Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS).

ARXIVAT A:
Dones i ciènciaCiència
Anar al contingut